U trendu

Neizvesnost oko referenduma o EU članstvu negativno utiče na privredu

Ključni ekonomski indikator pokazao je danas da je privreda Velike Britanije usporila u aprilu i blizu je stagnacije, velikim delom zbog straha pred predstojeći referendum oko ostanka Britanije u Evropskoj uniji.

Indeks nabavki u privredi kompanije Markit, merilo poslovne aktivnosti, pao je više nego očekivano u aprilu na 52,3 poena sa 53,7 poena u martu, što je najniži nivo u poslednje tri godine, od februara 2013.

Ovim se ukazuje na privredni rast od samo 0,1 odsto za mesec dana, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Ranije ovog meseca još dva pokazatelja Markita su bila loša i pokazali su da je proizvodna aktivnost usporila u aprilu, prvi put za tri godine, a aktivnost gradjevinarstva porasla najsporijim tempom u gotovo tri godine.

Glavni ekonomista Markita Kris Vilijamson rekao je da je ovo bila trostruka doza razočaravajućih vesti.

Prema njegovim rečima, Banka Engleske je u prošlosti počinjala da brine kada dobije ovako loše pokazatelje, i da se pita da li treba da podstakne rast.

Hauard Arčer, glavni evropski ekonomista u finansijskoj firmi IHS Global Insight rekao je da sada ima ubedljivih dokaza da povećana neizvesnost uoči junskog referenduma o članstvu u EU sve više opterećuje ekonomsku aktivnost zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar