U trendu

Nema dokaza o zlostavljanju radnika Jure u Leskovcu

Inspektori rada tokom nadzora u fabrici Jura u Leskovcu nisu pronašli dokaze o navodnom zlostavljanju i maltretiranju radnika, niti je bilo ko od zaposlenih prijavio takve slučajeve, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Kako se navodi, inspekcija je sprovedena nakon što su radnici Jure, nezadovoljni odlukom poslodavca da 2. i 3. maj budu radni dani, u sredu obustavili rad na 15 minuta.

„Inspektorima rada poslodavac je predočio da je zbog obima posla i obaveza prema kooperantima, preduzeće odlučilo da radi i u dane praznika. Prema Zakonu o radu, poslodavac može da odredi zaposlenom da radi na dan verskog ili državnog praznika s tim da je u obavezi da mu plati uvećanu zaradu, što u slučaju Jure do sada nije bilo sporno“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da se Inspektoratu za rad do sada nisu obraćali zaposleni u toj korporaciji zbog zlostavljanja na radu ali i da je zabeleženo nekoliko prijava bivših radnika Jure koji su se po prestanku radnog odnosa, obraćali inspekciji sa pritužbom da su u bivšem preduzeću trpeli neki vid mobinga.

„U poslednje dve godine, Inspektorat za rad je obavio sedam redovnih nadzora u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu DOO Jura-Rača, kao i još pet nadzora po zahtevu zaposlenih koji su se odnosili na otkaz ugovora o radu po osnovu proglašenja tehnološkim viškom kao i na upozorenje pred otkaz ugovora o radu“, piše u saopštenju.

Ministarstvo je pozvalo zaposlene da se u slučaju zlostavljanja na radu obavezno obrate osobi u preduzeću zaduženoj za pokretanje postupka za zaštitu od zlostavljanja, a da se u slučaju da poslodavac ne ispuni svoje zakonske obaveze, obrate Inspektoratu za rad, Republičkoj agenciji za mirno rešavanje sporova ili nadležnom sudu.

Radnici Jure u Leskovcu protestovali su što rukovodstvo traži od njih da rade na drugi dan pravoslavnog Uskrsa, 2. maja.

Povezane vesti:  

U Juri utvrdjene manje nepravilnosti, ali ne i ono iz medija

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.