U trendu

Nemački Kontinental u Subotici počeo izgradnju nove fabrike

Nemačka kompanija Kontinental (Continetal) danas je u Subotici počela izgradnju nove fabrike za izradu delova za automobile u koju će investirati 17 miliona evra.

Novi pogon će biti završen do kraja ove godine i prostiraće se na 12.000 kvadratnih metara i zaposliće 500 radnika.

Kontinental u Subotici posluje od 2011. godine, a sada zapošljava više od 600 radnika u fabrici komponenti za automobilsku i kamionsku industriju u Privrednoj zoni Mali Bajmok.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao polaganju kamena temeljca za novu fabriku, istakao je da očekuje da Kontinental, najveći dobavaljač auto-delova u svetu, širi poslove u Srbiji i u tome će mu Vlada pružiti podršku.

„Zadovoljan sam što je Srbija u 2015. godini bila druga zemlja u Evropi po broju otvorenih mesta na osnovu novih investicija“, kazao je Vučić.

Pohvalio je nemačke, austrijske i švajcarske kompanije koje primaju učenike na praksu u okviru dualnog programa obrazovanja i dodao da srpske kompanije za sada pokazuju slabo interesovanje za to.

Početku izgradnje nove fabrike Kontinentala prisustvovali su i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Ditman rekao je rekao da je ova investicija značajna i da će otvoriti veliki broj radnih mesta, a da se njom ujedno šalje i signal drugim nemačkim investitirima da ulažu u Srbiju.

Uključujući ovu investiciju, nemačke kompanije su u proteklom periodu u Srbiji zaposlile 31.000 ljudi, rekao je Ditman i dodao da je Srbija trenutno atraktivna investiciona lokacija, ali da treba da se nastavi reforma ka uspostavljanju jače vladavine prava, što će privući još investitiora.

Fabrika se bavi proizvodnjom delova za proizvodjače automobila BMW, Mercedes, Audi.

U privrednoj zoni Mali Bajmok posluje još nekoliko velikih multinacionalnih kompanija, kao što su Norma grupa, Simens, Dunkel Motoren, Kalcedonija i Svarovski.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar