U trendu

Neodgovoran odnos prema budžetskoj inspekciji

Savet za borbu protiv korupcije saopštio je danas, da je na osnovu analize rada i kapaciteta Budžetske inspekcije zaključio da su kapaciteti inspekcije mali, a da se Ministarstvo finansija neodgovorno odnosi prema toj službi.

Kako se navodi u saopštenju Saveta, taj zaključak je donet na osnovu analize rada Inspekcije, u periodu od 2010. do 2015. godine.

„Iako je značaj rada Budžetske inspekcije nemerljiv u borbi protiv korupcije, kroz uspostavljanje zakonitog rada svih direktnih i indirektnih korisnika javnih finansija, država da li zbog neznanja ili loše namere, neodgovorno zapostavlja Budžetsku inspekciju“, navodi se u saopštenju.
 
Savet ističe da ministar finansija nije normirao rad Budžetske inspekcije, zbog čega ne postoji standardizovana metodologija rada, ni normativi na osnovu kojih se plan rada usvaja.

„Godišnje se prosečno izvrši 38 kontrola, a ukupan broj subjekata koje Budžetska inspekcija treba da kontroliše iznosi 13.000. Inspekcija često otkriva nenamensko trošenje budžetskih sredstava, ali se ta sredstva ne vraćaju ni nakon donošenja konačnih rešenja“, navodi Savet.

Drugi problem, istakao je Savet, predstavlja što ministarstvo ne koristi svoja ovlašćenja prinude kako bi primorala korisnike da namenski koriste sredstva, čime je tolerisana zloupotreba budžetskih sredstava.

„Na lokalu ne postoji adekvatna kontrola trošenja budžetskih sredstava. Prema podacima Inspekcije, svega 30 jedinica su osnovale budžetsku inspekciju, iako po Zakonu sve autonomne pokrajine i lokalne samouprave moraju da je imaju“, navodi se u saopštenju.

Iako je po planu predvidjeno da postoji 50 budžetskih inspektora, trenutno je zaposleno svega 13, a dodatni problem je i to što je nadležnost Budžetske inspekcije povećana uključivanjem u nadzor nad sprovodjenjem pet novih zakona.

Zadatak Budžetske inspekcije je kontrola namenskog i zakonitog korišćenja sredstava korisnika budžetskih sredstava, organizacija, preduzeća, pravnih lica i drugih subjekata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar