U trendu

Nikolić: Godina je bila rodna

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovao je danas početku berbe groždja na plantaži „Rubina“ u Dobričevu kod Ćuprije, probao groždje i ocenio da je godina bila rodna.

„Vinograd zahteva ogroman rad i trud. Ja sam sebi formirao jedan mali vinograd i znam kakva je muka kada gledate u nebo da li će kiša i kada će sunce. Ja želim svim poljoprivrednicima da imaju dobar rod i da naprave dobro vino“, rekao je Nikolić.

On je naglasio da Srbija „sa ovakvom zemljom i suncem“ zaslužuje i da ima dobre vinare.

„Cenim Rubin jer je to stara škola. Drago mi je što je nastavio da radi i što podstiče druge. Stručnjaci Rubina pomažu drugima da osnuju svoje vinarije. Samo nam nedostaje ime, a inače naša vina ne zaostaju za svetskim“, ocenio je Nikolić.

„Rubinovi“ vinogradi u Dobričevu kod Ćuprije se prostiru na oko 200 hektara.

Generalni direktor „Rubina“ iz Kruševca Zoran Bekrić je procenio da će ove godine rod groždja biti veći za oko 20 odsto nego prošle, ali je kvalitet malo lošiji jer je bilo više kišnih nego sunčanih dana.

„S naših plantaža očekujemo oko sedam miliona kilograma, a iz otkupa još oko pet do šest miliona kilograma. Mi težimo da povećamo izvoz. Prisutni smo na tržištu EU, Rusije i Kine. Sada smo krenuli i sa izvozom žestokih alkoholnih pića u Rusiju“, rekao je Bekrić.

Rubin godišnje proizvodi oko devet miliona litara vina i oko pet miliona litara žestokih alkoholnih pića, a od toga se izvozi deset do 15 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.