U trendu

Nova radna mesta najveći izazov za Vladu Srbije

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen izjavio je danas da će otvaranje novih radnih mesta i stimulisanje privrednog rasta biti najveći izazov za Vladu Srbije u narednom periodu.

„To je teško, jer se Srbija takmiči sa zemljama koje su već u Evropskoj uniji, kao što je Bugarska i Rumunija, koje imaju isti problem, kao i sa susednim zemljama“, rekao je on je na predstavljanju redovnog ekonomskog izveštaja Svetske banke za jugoistočnu Evropu.

Kako je objasnio te zemlje imaju iste mogućnosti i šanse, odnosno imaju jeftinu radnu snagu, slične veštine, kvalifikacije i poslovno okruženje.

On je rekao da je pitanje šta to Srbija može da uradi što će je razlikovati od drugih zemalja kako bi se stvorila mogućnosti za rast.

„To znači unapređenje sektora obrazovanja odnosno školovanje stručnjaka prema potrebama firmi i rešavanje problema javnih preduzeća“, rekao je Verheijen i dodao da treba da se iskoriste šanse transfera inovacija i tehnologija, kako bi se formirala bolja start up preduzeća.

On je ocenio da predstoji puno izazova kako bi Srbija postala atraktivna zemlja.

„Ako to ne uradimo u periodu od tri do četiri godine, ponovo će se pojaviti struje koje će da nas odvuku u prošlost“, naglasio je on i dodao da se to ne sme dozvoliti i da je potrebno razviti veštine i znanja koje će omogućiti zapošljavanje mladih i onih koji su izgubili posao usled restrukturiranja preduzeća.

On je istakao i da Svetska banka pomaže u rešavanju problema u Srbijagasu i dodao je da je za održivost tog preduzeća ključno da se pronađe rešenje za prethodna dugovanja. Potrebno je, kako navodi, da sva preduzeća plaćaju redovno Srbijagas, kao i da se ne stvaraju nova dugovanja.

„Potrebno je da se racionalizuje investicioni plan Srbijagasa, kao i da se analiziraju celokupna dugovanja i da se nađe održiv način da se dugovi restrukturiraju“, rekao je on.

On je istakao da razgovori o ovim temema još traju i da vode ka finansijskoj stabilizaciji Srbijagasa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.