U trendu

O povećanju minimalne cene rada na sednici SES-a u martu

Socijalno-ekonomsk savet (SES) danas nije razmotrio inicijativu sindikata da se minimalna cena rada u Srbiji poveća na 140 dinara po radnom času, izjavio je danas predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković.

On je na konferenciji za novinare nakon sednice SES-a kazao da je dogovoreno da se ta inicijativa sindikata razmatra na prvoj  sednici saveta koja će biti održana sledećeg meseca.

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ uputili su prošle sedmice SES-u inicijativu za povećanje visine minimalne cene rada sa 121 dinar na 140 dinara po radnom času.

Time bi minimalna zarada bila 24.360 dinara i njeno učešće u prosečnoj potrošačkoj korpi iz novembra 2015. kako su tada kazali u sindikatu bi iznosilo oko 35 odsto, ali bi i tako povećana minimalna zarada činila manje od 70 odsto minimalne potrošačke korpe, koja je u novembru 2015. bila 34.885,19 dinara.

Atanacković je kazao da se na današnjoj redovnoj sednici SES-a razgovaralo o deset tačaka dnevnog reda, medju kojima su i izveštaji eksperata koji rade na projektu unapredjenja socijalnog dijaloga, o analizi Zakona o radu i propisa o socijalnom partnerstvu i kolektivnom pregovaranju, kao i o uočenom sprečavanju sindikalnih organizovanja u nekim firmama.

Ministar rada i zapošljavanja Aleksandar Vulin kazao da je zadovoljan kako se Zakon o radu pokazao u praksi, naglasivši da se u tom zakonu najbolje pokazalo to što je promenjena poslovna klima, ojačano kolektivno pregovaranje i ojačani  kapaciteti  za borbu protiv sive ekonomije.

Vulin je dodao da očekuje da će odmah nakon izbora u skupštinsku proceduru ući zakoni koji će regulisati oblast štrajka , rada agencija za mirno rešavanje sporova, rada preko agencija za privremeno zapošljavanje , kao i vaučera za szonski rad.

„To su veoma važni zakoni koji treba da pomognu da se uredi stanje na tržištu rada i zaštite radnici, ali i da se poslodavcu jasno omogući da radi i privredjuje“, kazao je Vulin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.