U trendu

Od 2016. elektronsko izdavanje građevinskih dozvola

Od 1. januara 2016. u Srbiji će biti uveden sistem elektronskog izdavanja građevinskih dozvola, koji će povećati efikasnost javne uprave, olakšati proces investiranja i doprineti eliminisanju korupcije, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je na Međunarodnom forum „Reforma građevinskih dozvola za konkurentniji region“ kazala da će novi sistem izdavanja elektronskih građevinskih dozvola u Srbiji višestruko ubrzati vreme potrebno za dobijanje dozvole, skratiti proceduru za gotovo 40 odsto i smanjiti troškove i do pet miliona dinara za određene delatnosti.

Mihajlovićeva je naglasila da su privrednici godinama čekali da se donese efikasan Zakon o planiranju i izgradnji, koji je jedan od ključnih zakona za kvalitet poslovnog okruženja, dodavši da se sada kada je zakon u potpunosti zaživeo, građevinske dozvole izdaju za najviše 28 dana, dok je procedura pre trajala 250 do 300 dana.

Ona je istakla i da je cilj da se sledeće godine do tog dokumenta dođe samo „na klik“.

Mihajlovićeva je kazala i da je tokom ove godine izdato skoro 50 odsto više građevinskih dozvola u odnosu na prosek prethodnih sedam godina.

Prema njenim rečima, reforma sistema građevinskih dozvola je prioritet svih zemalja regiona kako bi otklonili jednu od najvećih prepreka privlačenju investicija.

Izdavanje građevinskih dozvola, kako je naglasila, je tema na kojoj zemlje regiona mogu da sarađuju i uče jedne od drugih, jer je zajednički cilj da Zapadni Balkan postane jedna od najatraktivnijih destinacija za investitore.

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Deheng Kim (Daehang) izjavio je da je uspeh koji je Vlada Srbije postigla u reformi sistema izdavanja građevinskih dozvola vredan poštovanja i da treba da bude primer i drugim oblastima, ali i da ga slede i zemlje regiona.

On je kazao da je važno i da se sistem izdavanja građevinskih dozvola, koji je uveden izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, održi i do kraja implementira.Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi kazao je da će reforme koje Srbija sprovodi privući strane investitore i olakšati im rad, a doprineće i otvaranju većeg broja radnih mesta

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.