U trendu

Od rasta BDP-a zavisi da li će biti povećanja plata

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je u subotu uveče da u ovim okvirima dodatno povećanje plata i penzija nije moguće, ali da od privrednog rasta zavisi da li će biti još povećanja primanja u javnom sektoru.

Vujović je za Radio-televiziju Srbije rekao da je usvojeni budžet projektovan na proceni da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti tri odsto, a ukoliko se ostvari veći privredni rast biće prostora za nova povećanja plata i penzija.

„Medjunarodni monetarni fond (MMF) obično ide na konzervativnu stranu i kaže da treba da se sačeka do kraja programa da bi se plate i penzije vraćale na nivo pre programa. Mi smo uspeli zbog dobrih rezultata da se izborimo za dobro povećanje“, rekao je on.

Vujović je kazao da najavljeno povećanje plata i penzija uvećava budžetski deficit za 0,4 odsto i da više od tog povećanja nije bilo moguće u trenutnim okvirima.

„Ako se okvir proširi, ako budemo imali veću stopu rasta, ako budemo imali povoljnije uslove otvaranja novih radnih mesta, povoljnije uslove u prikupljanju poreza i doprinos na plate sigurno će biti prostora da se razgovara o tome“, rekao je Vujović.

On je dodao da su u usvojeni budžet ušli i rashodi predsedničkih izbora sa dva kruga, a da će se „naći prostor“ ako bude dopunskih troškova.

„Naš budžet ima dosta fleksibilnosti. Mi smo prihode planirali dosta konzervativno“, rekao je on i dodao da će prihodi koji budu ostvareni od sive ekonomije stvoriti prostor za dopunske i investicione troškove, kao i povećanje primanja svih u javnom sektoru.

Vujović je rekao da se krajem sledeće nedelje očekuje potvrda MMF-a šeste revizije stend baj aranžmana iz predostrožnosti.

„Očekujemo da ćemo posle šeste revizije zbog do sada postignutih rezultata preći na takozvani proredjeni režim, da će kontrole biti jednom u šest meseci, umesto kvartalno, što je znak priznanja za ostvarene rezultate“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar