U trendu

Odustati od prodaje Telekoma

Ekonomski analitičar i konsultant za investicije Mahmud Bušatlija izjavio je danas da treba odustati od prodaje Telekoma, sve dok se kompanija ne restruktuira i pripremi za privatizaciju u okvirima demokratskih i slobodno tržišnih normi.

Bušatlija je agenciji Beta rekao da prodaja Telekoma nije od javnog interesa jer bi privatni vlasnik imao monopol u sferi telekomunikacija i infrastrukturi fiksne telefonije, smanjio bi broj zaposlenih, poskupeo usluge i iznosio začajni profit iz zemlje.

„Jedini motiv bilo kog investitora, pa i kupca Telekoma, stvaranje je profita po svaku cenu. Građani od kupca Telekoma ne mogu očekivati da se on ponaša kao dobri samarićanin, koji će na račun svog profita poboljšavati i pojeftinjavati svoje usluge, a naročito zadržavati visoku zaposlenost“, rekao je Bušatlija.

On je naveo da se od prodaje može očekivati smanjenje broja zaposlenih, direktno u Telekomu, a indirektno kod firmi sa kojima Telekom sarađuje, što će dovesti do prelaska jednog broja otpuštenih na teret obaveznog socijalnog i penzijsko-invalidskog osiguranja i opteretiti budžet.

Može se očekivati poskupljenje usluga u fiksnoj telefoniji, u kojoj nema gotovo nikakve konkurencije, niti će se moći ostvariti sve dok se telekomunikaciona infrastruktura ne izdvoji u poseban privredni subjekat, dostupan svim operaterima pod istim tehničkim i finansijskim uslovima, kazao je Bušatlija.

Kako je dodao, prodajom kompanije Telekom može se očekivati i značajno povećanje neto odliva deviza iz zemlje.

Iz Vlade Srbije više puta je obrazloženo da je prodaja Telekoma neophodna zbog prevremenog vraćanja kredita sa visokom kamatom i ulaganja u profitabilnije ili korisnije projekte, podsetio je Bušatlija i istakao da to nije dovoljan razlog za prodaju i da trenutno profitabilniji projekti od telekomunikacija ne postoje u našoj ekonomiji, niti će postojati za dugi period ispred nas.

Korisnijim projektima bi se mogli smatrati industrijski koji bi zapošljavali radnike, ali takvih projekata nema, dodao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.