U trendu

Odzvonilo švajcarskim satovima u Kini?

Švajcarski proizvođači satova suočavaju se sa turbulentnim vremenom u Kini, jednim od njihovih najvećih tržišta, budući da je ionako smanjena prodaja luksuznih prozivoda na tom tržištu dodatno ugrožena u svetlu nedavne devalvacije juana.

Globalna finansijska tržišta još se „tresu“ od nedavne iznenađujuće odluke kineske centralne banke da devalvira juan, nakon čega je kineska valuta oslabila gotovo pet odsto u odnosu na američku u periodu od nekoliko dana, prenosi agencija Frans pres.

Švajcarski proizvođači luksuznih satova nekada su beležili snažnu prodaju u Kini, ali je ona smanjena kada je Peking pokrenuo borbu protiv korupcije i zabranio poklanjanje skupocenih poklona poput satova državnim zvaničnicima.

Čak i pre devalvacije juana, švajcarski izvoznici su u julu zabeležili pad prodaje od blizu 40 odsto.

Švajcarska kompanija Rišmon, treći po veličini svetski proizvođač luksuzne robe, evidentirala je pad akcija od četiri odsto nakon devalvacije juana, dok su deonice Svoča, vlasnika brednova „tiso“, „lonžin“ i „omega“, pale 3,9 odsto.

Ipak, nema indikacija da će devalvacija juana izazvati haos u industriji satova sličan onom iz januara, kada je centralna banka Švajcarske prestala da ograničava rast franka u odnosu na evro, navode stručnjaci.

Zbog devalvacije juana, uvoz luksuznih proizvoda u Kinu postaje skuplji, ali troškovi u Kini padaju. Za kompaniju poput Svoča, koji u Kini zapošljava oko 2.600 ljudi, mahom u marketingu, prodaji i uslugama za klijente, to bi moglo da znači veliku uštedu.

Analitičar banke BNP Pariba, Luka Solka, navodi da će devalvacija juana ipak imati tek skroman uticaj na ukupnu zaradu proizvođača luksuzne robe i da je za pad profita od pet do 10 odsto u tom sektoru potrebno da juan oslabi 20 odsto ili više.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar