U trendu

Opek predvidja deficit tržišta nafte 2017.

Tržište nafte, na kojem i dalje ima viška ponude, moglo bi da se preokrene iduće godine i da dodje do „neto deficita“ nafte zbog pada proizvodnje u zemljama koje nisu članice Opeka, ocenila je organizacija zemalja izvoznica nafte u svom mesečnom izveštaju objavljenom danas u Beču.

„Ima više znakova o smanjenju proizvodnje u zemljama van Opeka što će verovatno preokrenuti trižište i dovesti ga u neto deficit 2017“, ocenjenio je Opek u izveštaju.

Pad proizvodnje rezultat je smanjenja investicija u više zemalja poslednjih meseci zbog niskih cena. Za godinu dana je tako upola manje istražnih bušotina u SAD.

Opek je takodje ukazao na znatan pad proizvodnje u Kolumbiji, Meksiku i Kazahstanu, što bi moglo i da se nastavi 2017. godine.

Za 2016. medjutim, ovaj kartel od 13 zemalja koje daju oko trećinu sirove nafte na svetu, i dalje predvidja višak proizvodnje, i ostavio je nepromenjene prognoze svetske proizvodnje i potrošnje nafte, uz prosečnu tražnju i dalje od 94,18 miliona barela dnevno.

Opek je naveo da u osnovi i dalje ima viška nafte i proizvodnja je i dalje visoka, mada ima znakova smanjenja preterane proizvodnje.

Cena nafte je porasla za 40 odsto od najnižeg nivoa u januaru, podstaknuta izgledima za smanjenje američke proizvodnje nafte, slabim dolarom, prekidima snabdevanja i prognozama o velikom padu proizvodnje u zemljama van Opeka.

Uprkos unutrašnjim neslaganjima, Opek više meseci odbija da smanji svoju proizvodnju, zbog čega bi morao da prepusti drugima deo tržišta.
 
Zapravo proizvodnja tog kartela ima tendenciju rasta, posebno jer je Iran povećao proizvodnju posle ukidanja medjunarodnih sankcija u januaru. Proizvodnja Irana postepeno je rasla od 200.000 barela dnevno na 3,45 milina barela dnevno u aprlu, a cilj mu je da proizvodi četiri miliona barela dnevno.

Medjunarodna agencija za energetiku je juče u izveštaju istakla da se tržište uravnotežuje, zbog jačeg od predvidjenog pada proizvodnje van Opeka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.