U trendu

Oprema za preduzeća koja zapošljavaju Rome

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je danas da je za 17 preduzeća koja zapošljavaju 60 Roma i Romkinja uručena oprema vrednosti oko 375.000 evra, saopšteno je iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Kako se navodi, Paunović je, otvarajući 9. sastanak Upravnog odbora projekta „Ovde smo zajedno-Evropska podrška inkluziji Roma“ podsetila da je održan Prvi sajam zapošljavanja pripadnika romske manjine i da su na njemu predstavljene najbolje prakse u zapošljavanju Roma i Romkinja, te po prvi put uključene i velike kompanije i mladi.

Paunović je rekla i da je završen proces sertifikacije pedagoških asistenata i da je njih 191 primilo diplome o završenom programu, čime je završen višegodišnji proces i asistenti su postali deo obrazovnog sistema Republike Srbije.

U okviru projekta, podseća Paunović, na konferenciji u Smederevu razgovaralo se o izazovima i šansama u inkluziji Roma, a 32 lokalne samouprave su tom prilikom razmenile dobre prakse i iskustva sa drugim zainteresovanim opštinama.

Živojin Mitrović, u ime Nacionalnog Saveta romske nacionalne manjine, naglasio je da je kroz taj projekat prvi put obezbeđena puna participacija pripadnika romske zajednice, od učešća u Upravnom odboru projekta do krajnjih korisnika.

Projekat „Ovde smo zajedno – Evropska podrška za inkluziju Roma“, vredan je 4,8 miliona evra, finansira ga EU i sprovodi Misija OEBS u Srbiji, a podržava sprovođenje Strategije za unapređivanje položaja Roma u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.