U trendu

Opremljena laboratorija ali potrebni stručnjaci

Laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka u okviru Direkcije za nacionalne referentne labratorije (DNRL) u Batajnici je opremljena za rad, ali još nisu zaposleni stručnjaci koji imaju iskustvo u tim poslovima, rečeno je danas agenciji Beta u toj direkciji.

Direkcija zbog ograničenja zapošljavanja u javnim službama u obezbedjivanju potrebnog kadra za laboratoriju saradjuje sa Zavodom za mlekarstvo, kako bi se obučili postojeći radnici.

Potrebno je 12 ljudi za rad u laboratoriji, od kojih su tri sa visokom stručnom spremom, šest tehničara, a ostali su pomoćno osoblje.

U Direkciji su naveli da je u martu prošle godine počela da radi fitosanitarna laboratorija, odnosno laboratorija za ispitivanje biljnih štetočina, a da je opremanje laboratorije za ispitivanje kvaliteta mleka završeno u decembru.

Razlog višegodišnjeg kašnjenja u osposobljavanju nacionalnih referentnih laboratorija, za šta je EU dala donaciju, kako objašnjavaju u Direkciji, jeste nedovoljna posvećenost tom poslu u ranijem periodu i spremnost da se ispune preuzete obaveze.

„Delegacija EU u Srbiji je decembra 2012. godine, nezadovoljna rezultatima rada, odlučila je da zaustavi nabavku neophodne opreme iz fondova EU za završetak opremanja laboratorija“, rečeno je u DNRL-u.

U Direkciji navode i da su EU date čvrste garancije o nameri Ministarstva poljoprivrede da se postupak opremanja i uspostavljanja laboratorija sprovede do kraja da bi se sprečile štetne posledice i otklonio rizik da se donirana oprema vrati EU.

„Ovakav napredak stvorio je uslove da Delegacija EU promeni stav po ovom pitanju i nastavi dalju finansijsku podršku i očekujemo da nam sredstva za završetak opremanja laboratorije za fizičko-hemijska ispitivanja hrane i hrane za životinje budu dostupna“, kazali su u DNRL-u.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.