U trendu

Oštećena bela tehnika sa garancijom – i 50 odsto jeftinija

Olubljen frižider, veš mašina bez ručice, usisivač s felerom, kao i drugi kućni aparati i mašine u ponudi specijalizovanih radnji za oštećenu belu tehniku često nađu kupca i pre nego što su „pošteno“ uneseni u magacin, a građani se interesuju za takvu robu, jer je samo fizički oštećena, i zbog toga od 20 do 50 odsto jeftinija.

Fizička oštećenja, tvrde trgovci, ne utiču na rad tih aparata, a za mnoge, kako je rečeno, moguće je dobiti i garanciju i uputstvo.

Budući da prosečnom srpskom domaćinstvu kupovina kućnih aparata predstavlja znatan udar na budžet, mnogi su se okrenuli isplativijem rešenju – prodavnicama oštećene bele tehnike.

Slobodan Šajinović, šef servisa u Elektrowelt radnji, kaže za Tanjug da se desi da ne mogu da napune magacin toliko brzo, koliko ga kupci brzo isprazne.

Najveća potražnja je, kako je rekao, za frižiderima i zamrživačima, a pojedini kućni aparati se mogu kupiti i sa 50 odsto popusta, ako kupcu ne smetaju ulubljena vrata ili poneki iskrivljeni ugao.

Garancija se, kako kaže, dobija kao i prilikom kupovine potpuno ispravne bele tehnike.

„Sam uvoznik je u suštini davalac garancije za određeni brend, a uvoznik i jeste dužan da prosledi garanciju da li je to bio oštećen aparat ili ne. Aparat svakako mora trajati onoliko koliko je potpisano u ugovoru sa proizvođačem“, objašnjava Šajinović.

U skladu sa tim, potrošači u ovakvim radnjama, uz kupljeni aparat dobijaju uputstvo, saobraznost i fiskalni račun.

Pravna savetnica u Nacionalnoj organizaciji potrošača, Nikica Jovanović, objašnjava da je kupovina ovakvih aparata u skladu sa zakonom, sve dok je jasno naglašeno da su oni oštećeni.

„Ono što je bitno za potrošače kad se odluče za kupovinu robe ovog tipa jeste da znaju da je prodavac dužan da ih obavesti o svim bitnim karakteristikama i svojstvima robe. Dakle, ta roba mora biti jasno označena i istaknuta da poseduje određenu manu, odnosno da je oštećena“, objasnila je ona Tanjugu.

Prema njenim rečima, ukoliko nije data garancija koliko ovakva roba može da traje, potrošači treba da budu oprezni, jer zakon iako za polovnu robu daje opšti rok od dve godine, oštećenu ne spominje.

Češće su, međutim, pritužbe građana na robu koja im je prodata i isporučena na kućnu adresu kao nova, a oni su tek posle nekog vremena shvatili da su u stvari dobili oštećenu robu, navodi ona.

S druge strane, kad je reč o kupovini oštećene bele tehnike sa jasno istaknutim nedostacima, Jovanović kaže da nisu imali pritužbe, ali da i u tom slučaju, ako nisu ispunjeni uslovi garancije, građani imaju pravo na reklamaciju koju treba da izjave sa fiskalnim računom, odnosno drugim dokazom o kupovini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.