U trendu

Otvoren 83. poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je Medjunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu ne samo mesto gde se povezuju poljoprivrednici već i mesto gde se susreću zemlje.

„O značaju Medjunarodnog poljoprivrednog sajma govori činjenica da nema značajnije kompanije za proizvodnju poljoprivrednih mašina, sadnog materijala, semena, djubriva ili zaštite koja nije makar jednom nastupila na njemu“, kazao je Nikolić na svečanom otvaranju 83. izdanja sajma.

Prema njegovim rečima, strateški ciljevi Srbije u oblasti poljoprivrede su u prethodnom periodu redefinisani, tako da će sprovodjenje projekata dovesti do pune iskorišćenosti naših potencijala i razvoja cele Srbije.

Zemlja partner na ovogodišnjem Sajmu je Italija, a ambasador te zemlje u Srbiji Djuzepe Manco rekao je tim povodom da je Italija najveći ekonomski partner Srbije u automobilskoj i tekstilnoj industriji, kao i u osiguravajućem sektoru.

„Poljoprivreda ima posebno mesto u našim odnosima. Što se tiče agro-industrije, u 2015. godini izvoz je dostigao 37 milijardi evra, a radimo na tome da do 2020. ta cifra dostigne 50 milijardi“, kazao je Manco.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković rekla je da je poljoprivreda jedan od najvažnijih sektora za Srbiju, jer učestvuje sa oko 10 odsto u BDP-u, sa oko 20 odsto u ukupnoj zaradi, u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredni prehrambeni proizvodi učestvuju sa oko 21, a u uvozu sa osam odsto.

„Srpska poljoprivreda u poslednjoj deceniji konstantno beleži suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, uključujući i zahtevna tržišta EU, Rusije i zemalja Cefte. Prošle godine zabeležen je najveći izvoz i suficit u razmeni ovih proizvoda vredan 1,25 milijardi evra“, kazala je ministarka.

Ministar privrede Željko Sertić kazao je da Srbija može da shvati tržište zemalja Cefte kao „kvalifikacioni turnir“, a u njemu je trenutno najveći izvoznik prehrambenih proizvoda medju zemljama članicama.

„Ovaj rezultat je još impresivniji ako uzmemo u obzir činjenicu da je u region Cefte izvezeno 50 odsto naših proizvoda. Naše kompanije i izvoznici su već uveliko spremni za velika i zahtevna tržišta“, dodao je Sertić.

On je najavio i nove investicije u ovoj oblasti, a medju investitorima je nabrojao firme kao što su Ferero, Tenis i Indo Food.

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković izjavio je da je ovogodišnji 83. Medjunarodni poljoprivredni sajam za deset odsto i po obimu, i po finansijskim efektima jači nego prethodne godine.

Jedna od najznačajnijih segmenata sajma je izložba mehanizacije, gde se očekuje predstavljanje 1.500 mašina, pojačanje programa u oblasti stočarstva kroz Nacionalnu izložbu stoke u kojoj će učestvovati 1.300 autohtonih grla iz Srbije, kao i predstavljanje kineskih poljoprivrednih potencijala kroz izložbu „Premium Brands from China“.

Medjunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu održava se od 14. do 20. maja, a u okviru njega biće organizovana i izložba konja, porodični dan, seminari i biznis sastanci, a banke i osugaravajuće kompanije ponudiće i povoljne bankarske i osiguravajuće usluge za poljoprivrednike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.