U trendu

Otvorena fabrika Hačinson u Rumi

Fabrika francuske kompanije „Hačinson“ za proizvodnju gumenih delova u autoindustriji svečano je danas otvorena u Rumi, a kako je najavljeno, njen plasman namenjen je poznatim svetskim fabrikama vozila.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kazao je da nije bilo nimalo lako ubediti tu kompaniju da dodje u Srbiju.

„Predvidjeno je da kompanija zaposli 200 ljudi, a mislim da će biti i 300“, rekao je Vučić i čestitao radnicima koji su trenutno u Rumi, kao i onima na obuci u Poljskoj.

On je izrazio spremnost Srbije da dovede još francuskih kompanija i ocenio da je dolazak francuskog proizvodjača u Srbiju „neka vrsta renesanse francusko-srpske razmene“.

„Verujem da će doći do trgovinske razmene od milijardu evra u naredne dve godine“, dodao je Vučić.

Direktor „Hačinsona“ za Srbiju Olivije Šato rekao je da je ta fabrika specijalizovana za kaučuk, a njen ukupan promet je 3,5 milijardi evra.

„Izabrali smo Rumu zbog njene geografske pozicije, kao i zbog okruženja koje je vrlo povoljno za razvoj poslovanja. Mi ćemo proizvoditi gumena creva za rashladjivanje automobila za Srbiju, ali i za izvoz u Italiju, Nemačku“, kazao je Šato.

Predsednik opštine Ruma Sladjan Mančić kazao je da je ugovor sa tom kompanijom potpisan pre oko osam meseci, a danas je u „rekordno kratkom roku“ otvorena fabrika u kojoj će biti zaposleno 200 ljudi.

Ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro navela je da otvaranje ove kompanije potvrdjuje interesovanje Srbije za velike francuske kompanije.

„Sa gotovo 20 odsto saradnja dve zemlje je prošle godine doživela izvanredan napredak uz povećanje kako francuskog izvoza u Srbiju, tako i izvoza u Francusku, a to je upravo ono što mi želimo“, dodala je Moro.

Opština Ruma je toj kompaniji u julu prošle godine ustupila 7,8 hektara zemljišta na kome je izgradjen proizvodni pogon od oko 6.000 kvadratnih metara.

Kako je ranije najavljivano, investicije „Hačinsona“ u Rumi trebalo je da budu oko 7,3 miliona evra. Vlada Srbije se obavezala da će finansirati izgradnju prečistača za tu kompaniju čija je predračunska vrednost oko 900.000 evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.