U trendu

Pao izvoz švajcarskih satova, prvi put od 2009. godine

Izvoz švajcarskih satova je u 2015. godini pao prvi put za šest godina, zbog slabije tražnje na azijskom tržištu, saopštila je danas Federacija švajcarskih proizvođača satova (FHS).

Posle nekoliko godina rekordnog rasta, izvoz je prošle godine oslabio 3,3 odsto na 21,5 milijardi franaka (19,5 milijardi evra), što je prvi pad od 2009. godine, kada je ovaj sektor bio teško pogođen globalnom finansijskom krizom, prenosi agencija Frans pres.

Suprotno tome, švajcarski proizvođači satova su 2014. godine registrovali rekordan izvoz od 22,2 milijarde franaka, ili za 1,9 odsto više u odnosu na 2013. godinu.

Prošlogodišnji rezultati su posledica smanjenja tražnje od 9,1 odsto u Aziji, koja je glavno izvozno tržište za švajcarske satove, i koja je prošle godine činila skoro polovinu celokupnog izvoza.

„Posebno je razvoj situacije na tržištu Hongkonga ugrozio ukupne rezultate“, navodi se u saopštenju FHS-a, i dodaje da je prodaja na tržištu luksuznih satova pala za 22,9 odsto u 2015. godini.

Izvoz u Kinu je, takođe, smanjen za 4,7 odsto lani, iako je krajem godine registrovan blagi oporavak, zahvaljujući skoku izvoza od 5,5 odsto u decembru, navodi FHS.

Udarac izvozu je, takođe, naneo jak franak, koji je u konstantnom rastu otkako je centralna banka Švajcaske u januaru prošle godine iznenada ukinula veštačko limitiranje gornje granice kursa na 1,20 franaka za jedan evro.

„Ova situacija će nastaviti da utiče na rezultate švajcarske industrije satova u prvoj polovini 2016. godini“, upozoreno je iz FHS-a, a prenosi Frans pres.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.