U trendu

Papa pohvalio jezuitske misije

Papa Franja izbalansirao je danas svoje nedavno izvinjenje Indijancima zbog zločina katoličke crkve prema njima – izuzetnom pohvalom jezuitskim misijama u Paragvaju koje su lokalnom indijanskom stanovništvu donele hrišćanstvo, obrazovanje u evropskom stilu i ekonomsku organizaciju.

Papa, inače argentinski jezuita, pohvalio je jezuitske „redukcije“ – kako su ove misije bile poznate u Paragvaju – kao jedan skoro pa utopijski socio-ekonomski eksperiment, inače opisan u filmu „Misija“ Rolanda Žofea (1986).

Prema papinim rečima, ove misije su bile „neka od najvažnijih iskustava jevanđelizacije i socijalne organizacije u istoriji“.

„Tamo je Jevanđelje predstavljalo dušu i život zajednica, koje nisu znale ni za glad, ni za nezaposlenost, ni za nepismenost ni za represiju“, rekao je papa. „To istorijsko iskustvo nam pokazuje da je jedno humanije društvo moguće i danas.“

Jezuiti su osnovali paragvajske misije u 17. i 18. veku kao alternativu kolonijalnom enkomijenda sistemu u kojem je kralj Španije garantovao zemlju u pokorenim teritorijama onima koji se tamo nastane. Lokalno stanovništvo, Gvarani, takvima je moralo da obrađuje zemlju.

Jezuitske Misije su bile relativno autonomne u odnosu na vlast španskih osvajača – i to namerno da bi se Gvarani zaštitili od vođa enkomijenda koji su ih želeli kao radnu snagu.

Misije su bile dobro branjene – jezuiti su osnovani gvaranske milicije – i ekonomski su bile uspešne, pošto su jezuiti podučavali Gvarane da imaju i ličnu i zajedničku imovinu, kako bi se mogle prehraniti siromašne porodice, pokazuje knjiga „Jezuiti u Latinskoj Americi: 1549-2000“ velečasnog Džefrija Klajbera.

Za razliku od misija na drugim prostorima Severne i Južne Amerike, gde su Indijanci protiv njih dizali bune, u Paragvaju se to nije dešavalo, napisao je Klajber.

Papa je upravo paragvajsko misionarsko iskustvo istakao kao primer društveno-ekonomskog sistema koji zajedničko dobro stavlja spred pojedinačnih interesa, i stvara inkluzivno društvo u kojem siromašni nisu ostavljeni na margini društva.

Papa često poziva na ispravljanje „perverznog“ globalnog finansijskog sistema današnjice, naročito na trenutnoj turneji po tri najsiromašnije zemlje Južne Amerike – Ekvadoru, Boliviji i Paragvaju, koja se završava danas njegovom posetom jednom sirotinjskom naselju u blizini Asunsiona, glavnog grada Paragvaja.

Pre samo nekoliko dana, papa Franja se u Santa Kruzu, u Boliviji, izvinio američkim Indijancima zbog grehova i „zločina“ koje je nad njima počinila katolička crkva u vreme osvajanja Severne i Južne Amerike.

Ova njegova izjava izazvala je gromoglasni aplauz na skupu organizacija civilnog društva i starosedelaca.

Ali današnji papini komentari o jezuitskim misijama su na sličnom skupu u Paragvaju dočekani – tišinom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.