U trendu

Perišić:Do kraja godine tender za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda

Niški gradonačelnik Zoran Perišić najavio je danas u Beogradu da će do kraja godine biti raspisan tender za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Nišu.

On je na panelu Investicioni potencijali lokalnih samouprava, koji se održava u okviru dvodnevnog foruma Beogradski investicioni dani, kazao da je procenjena vrednost tog projekta 70 miliona evra.

„U finansiranju tog projekta računamo sa pretpristupnim fondovima EU, ali i na pomoć Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine“, kazao je Perišić.

Prema njegovim rečima, Grad Niš će obezbediti sve dozvole neophodne za infrastrukturno opremanje da bi taj projekat zaživeo.

On je dodao da će onaj ko pobedi na tenderu i ponudi najbolju cenu dobiti upravljanje tim postrojenjem na 20 godina, što je dovoljan period da svako ko se odluči da investira zadovolji i svoje potrebe.

„Mi ne želimo pomoć, smatramo da kroz javno-privatno partnerstvo i zajedničke poslove investitori dođu u našu sredinu i naprave profit“, naglasio je Perišić.

On je naglasio da Grad Niš, osim tog projekta, koji je danas predstavljen investitorima, ima i druge urađene projekte, među kojima je onaj za moderan logistički centar na niškom aerodromu, kao i projekat za izmeštanje velikog železničkog čvora.

Prema njegovim rečima, Grad Niš ima dosta potencijala i za „braunfild“ investicije jer ima dosta praznih hala u fabrikama koje su ostale bez radnika i koje su sada spomenik onoga što je Niš nekada predstavljao.

Perišić je naglasio i da će javni poziv za javno privatno partnerstvo, za rešavanje problema komunalnog otpada grada Niša i još osam lokalnih samouprava koji je u toku, biti produžen za 45 dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.