U trendu

Petrović: U budžetu potrebno navesti tačne iznose subvencija za investitore

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović upozorio je danas na nedostatak transparentnosti u Predlogu budžeta za narednu godinu, u delu koji se odnosi na subvencije za strane investitore, kao i za garancije.

On je na sednici Odbora za finansije Skupštine Srbije rekao da je u Predlogu državnog budžeta navedeno da postoji lista investitora i ukupan iznos, ali da nije precizirano koje će svote novca dobiti svako pojedinačno.

„Tražili smo iznose subvencija po svakom investitoru pojedinačno“, rekao je Petrović dodavši da je nedostatak transparentnosti prisutan i u delu državnih garancija za vraćanje dugova.

Prema njegovim rečima, ne postoji iznos garancija za svaku liniju zaduženja posebno, već za sve njih ukupno.

Petrović je rekao da je u Predlogu budžeta predvidjeno smanjenje javnog duga i dodao da je to presudno za ozdravljenje javnih finansija.

Uprkos tome, kako je rekao i u 2017. je i dalje visok nivo javnog duga, što predstavlja opasnost da u slučaju spoljenjeg šoka ponovo dodje do krize i povećanja deficita i javnog duga.

„Nivo duga i dalje je veoma visok i u sledeće tri godine mora značajno da se smanjuje“, rekao je on i dodao da su potrebne mere sa smanjenje tog duga.

On je ocenio i da je dobro što budžet za sledeću godinu uključuje sve investicije u infrastrukturu.

Prema rečima Petrovića, glavni problem u iznosu deficita je isplaćivanje granacija na dugove javnih i državnih preduzeća od 2010. godine do 2014.

„Tu vidimo rizik za 2018. i 2019. jer ponovo se taj mehanizam aktivira. Ponovo državna preduzeća u restukturiranju ne plaćaju dugove javnim preduzećima“, rekao je Petrović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar