U trendu

Pivare traže potpunije podatke na etiketama

Grupa vodećih američkih pivara traži da na etiketama bude više informacija o tome od čega se sastoji svako pivo.

Institut za pivo (The Beer Institute) je danas objavio da od proizvodjača – svojih članova traži da  na etiketama, pakovanjima i sajtovima obelodanjuju više pojedinosti o sastojcima, kaloričnoj vrednosti, ugljenim hidratima, proteinima, masti i količini alkohola.

Institut nastoji da se saglasnost o tome, na dobrovoljnoj osnovi, postigne do kraja 2020. godine.

Ta grupa traži od pivara da napišu i kada je pivo napravljeno, da istaknu listu njegovih sastojaka i da te informacije budu pogodne za pretraživanje kompjuterom i „pametnim telefonom“.

Institut za pivo čiji članovi proizvode više od 80 odsto količine piva koja se prodaje u SAD, dodaje da su „Anhojzer-Buš“, „Miler-Kors“ i „Hajneken SAD“ već prihvatili te nove standarde, dok to, medjutim, može biti teško za male, nezavisne pivare.

Udruženje pivara (The Brewers Association), trgovinska asocijacija zanatskih pivara, kaže da takodje podržava potpunije etikete, ali smatra da to može biti teško za „mikro-pivare“ koje, pored toga što imaju manje sredstava, prodaju u malim količinama po više sezonskih proizvoda čiji se sastojci razlikuju.

To bi značilo da moraju dati više novca za označavanje većeg dijapazona svojih piva, te bi se još više istanjio njihov ionako skroman profit.

Institut za pivo kaže da sa Upravom SAD za hranu i lekove i sa Ministarstvom poljoprivrede SAD zasebno radi na planu da se piva rangiraju po vrsti, a ne po proizvodjaču.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.