U trendu

Planiran budžetski deficit od 121,8 milijardi dinara u 2016.

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o budžetu za 2016. godinu kojim su planirani ukupni prihodi od 997,4 milijarde dinara, a rashodi 1.119 milijardi, tako da će deficit iznositi 121,8 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Planirani fiskalni deficit za 2015. godinu iznosio je 191,3 milijardi, a do kraja ove godine prema poslednjim projekcijama iznosiće oko 100 milijardi dinara uključujući stare dugove za gas, vojne penzije i subvencije u poljoprivredi.

„Ovaj budžet, kao i prethodni za 2015. godinu, dobili su podršku Međunarodnog monetarnog fonda i predstavljaju ključni deo Programa koji istovremeno rešava problem deficita, ali i strukturne probleme koji taj deficit uzrokuju“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Dodaje se da je budžet za narednu godinu je skrojen na osnovu prognoze da će u 2016. godini rast BDP-a iznositi 1,75 odsto, a inflacija 2,8 odsto.

Prihodi budžeta od naplate poreza, kako je predviđeno, iznosiće 829,5 milijardi dinara, od čega je naplata PDV-a 427 milijardi.

Ministarstvo finansija je istaklo da su glavne uštede u budžetu za narednu godinu planirane u svim rashodnim stavkama.

„Osnovni ciljevi u narednom srednjoročnom periodu fokusirani su na nastavak sprovođenja mera fiskalne konsolidacije, održavanje makroekonomske stabilnosti uz zaustavljanje daljeg rasta duga i uspostavljanje trenda njegovog smanjenja što je u skladu sa dogovorenim aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom“, navodi se u saopštenju.

Predlog budžeta za 2016. godinu trebalo bi uskoro da bude pred poslanicima, a njegovoj izradi prethodilo je usvajanje Fiskalne strategije za narednu godinu sa projekcijama za 2017. i 2018.

„Vlada Srbije će nastaviti da vodi odgovornu fiskalnu i ekonomsku politiku usmerenu na kreiranje stabilnog i predvidivog poslovnog ambijenta“, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.