U trendu

Poboljšati inspekciju i sistem kažnjavanja

Većina gradjana Srbije, oko 89 odsto, podržava napore Vlade na suzbijanju sive ekonomije i smatra da je za rešavanje tog problema najvažnije unapredjenje inspekcijske kontrole i sistema kažnjavanja, pokazuje danas predstavljeno istraživanje stavova gradjana o sivoj ekonomiji.

Istraživanje NALED-a, koje je sproveo Ipsos stratedžik marketing, ukazuje da je 56 odsto gradjana uvereno da je država odlučna da se izbori sa sivom zonom, a 29 odsto smatra da Vlada ipak nije učinila dovoljno da se izbori sa tim problemom i očekuje bolju kontrolu nelegalog poslovanja, strože i češće kazne, kao i snažnije zapošljavanje.

Direktor sektora za istraživanje javnog mnenja u agenciji Ipsos stratedžik marketing Marko Uljarević rekao je na konferenciji za novinare da prema istraživanju većina gradjana veruje i da je obim sive ekonomije delimično smanjen tokom 2015. godine.

Medju ispitanicima, 68 odsto ističe da dobijaju fiskalni račun kada kupuju hranu i piće, dok 27 odsto tvrdi da se to dogadja ponekad ili nikad.

Navodi se da je zabrinjavajuća činjenica da 50 odsto gradjana nikada ne traži račun i da 79 odsto ne bi prijavilo objekat koji ne izdaje fiskalne račune.

Istraživanje je radjeno na uzorku od 1.019 ispitanika, od 20. do 30. novembra 2015. godine. Sprovedeno je u 67 opština iz Srbije, 127 mesnih zajednica, gradske, prigradske i seoske sredine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.