U trendu

Počela gradnja kinesko-francuske fabrike u Bariču vredne 60 miliona evra

Izgradnja kinesko-francuske fabrike za proizvodnju auto-delova „Mei Ta“ u Bariču kod Obrenovca, čija je vrednost 60 miliona evra i koja će zaposliti 1.400 radnika, počela je danas polaganjem kamena temeljca.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na otvaranju radova, da je nova fabrika najveća investicija na teritoriji Beograda od 2005. godine, u koju će Vlada Srbije uložiti 22,7 miliona evra.

„Ovo je veliki dan ne samo za Barič i Obrenovac već za celu Srbiju. Poslednja ovakva investicija došla je u Beograd 2005. godine, i to je ‘Ball Packaging’ u Zemunu, ali i ona je deset do 20 puta manje vrednosti od ove današnje“, kazao je Vučić u Bariču.

On je naveo da će Vlada Srbije izdvojiti 22,7 miliona evra za ceo projekat koji će prema njegovim rečima, predstavljati budućnost ne samo za porodice 1.400 zaposlenih u toj kompaniji, već i za brojne kooperante.

„Pregovori su bili užasno teški, ali sam zadovoljan što smo uspeli da ih privolimo da ostanu u Obrenovcu. Reč je o veoma moćnoj kompaniji koja snabdeva trećinu sveta kućištima za turbo kompresore“, rekao je Vučić.

Premijer je dodao da očekuje da će „Mei Ta“ raditi na proširivanju svojih kapaciteta i dobijanju još jednog placa u Obrenovcu.

„Koliko juče smo se bavili temama iz prošlosti, a danas se bavimo životom, budućnošću naše dece, napretkom naše ekonomije a to je najvažnije. Obrenovac je zaslužio ovako moćnu kompaniju“, ocenio je Vučić.

Vlada Srbije i kompanija „Mei Ta grupa“, čija je članica „Mei Ta Europe“, potpisale su u novembru 2014. godine Memorandum o razumevanju koji predvidja investicije te firme u izgradnju pogona u Obrenovcu.

Potpredsednik kompanije „Mei Ta“ Gijom Alar ocenio je da je fabrika u Bariču „dobra investicija“ kao i da ta firma razmišlja i o novim investicijama.

„Plan je da se zaposli oko 1.400 ljudi. Ovo je velika stvar za celu našu grupu i Obrenovac“, kazao je Alar.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je da će sledeće nedelje u prestonici početi izgradnja prodajnog objekta kompanije Ikea kao i jedne zgrade „Beograda na vodi“.

„April će biti mesec izgradnje i velikih investicija. Sledeće nedelje krećemo u izgradnju Ikee, hotela Hilton, jedne zgrade ‘Beograda na vodi’. To je točak investicija koje smo započeli, na taj način podržavamo Vladu Srbije i pokrećemo našu privredu jer to je politika koja vodi u budućnost“, kazao je Mali.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.