U trendu

Počela sa radom berza električne energije Sepeks

Od danas je počela sa radom berza električne energije u Srbiji i jugoistočnoj Evropi – Sepeks (SEEPEX), koja će, kako se očekuje povećati obim trgovine električnom energijom u celom regionu.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, prvog dana trgovanja bilo je 1.925 megavat časova zaključenih transakcija i postignuta je srednja cena svih satnih cena na dnevnom nivou od  23,83 evra po megavat času.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kazao je da je Srbija prva od zemalja Jugoistočne Evrope i Evropske energetske zajednice u kojoj je počela da radi berza električne energije i da će od danas cena električne energije u Srbiji biti potpuno transparentna i pouzdana.

„To otvara nove perspektive u ukupnom energetskom sektoru i ovo je jedan veliki iskorak u pravcu stvaranja regionalnog tržišta i pristupanja čitavog regiona evropskom tržištu električne energije“, kazao je on.

Antić je naglasio i da je početak rada berze dokaz da je Srbija u energetskom smislu lider u Jugoistočnoj Evropi, a za to je i dobila sve pohvale Evropske unije i Energetske zajednice.

Prema njegovim rečima, berza električne energije Sapeks, odnosno Dan unapred tržišta, otvorena je nakon nepunih 14 meseci od usvajanja novog Zakona o energetici koji je do kraja definisao sve principe po kojima to tržište treba da radi.

On je naglasio i da berza Sapeks može biti apsolutno uspešna ukoliko Elektroprivreda Srbije (EPS) bude jedan od njenih najznačajnijih segmenata.

„Posao berze je da obezbedi uparivanje ponude i potražnje i da da fer i poštenu cenu struje, kao i da obezbedi garanciju da će ta transakcija biti obvljena i da će biti plaćena. Berza će rešiti pitanje tržišta električne energije na apsolutno tržišni način ponudom i potraznjom, a EPS je spreman da bude deo te utakmice, ali da nastavi i sa svojim razvojnim projektima“, kazao je Antić.

Generalni direktor Elektro mreže Srbije (EMS) Nikola Petrović kazao je da se na ovom projektu radilo prethodnih pet godina, a posebno intenzivno poslednje dve godine.

„Otvaranjem organizovanog trgovanja električnom energijom, EMS je ispunio zakonodavnu obavezu i jednu od obaveza za pridruživanje EU, a poboljšani su i uslovi za investitore“, rekao je on.

Sepeks je formiran kao zajedničko ulaganje srpskog operatora prenosnog sistema EMS-a i Evropske berze električne energije EPEX SPOT u cilju osiguranja transparentnog i pouzdanog mehanizam za formiranje veleprodajne cene na tržištu električne energije, putem uparivanja ponude i potražnje po pravičnoj i transparentnoj ceni, uz sigurnost da će sve transakcije zaključene na toj berzi biti realizovane i plaćene.

Berza struje Sepeks je u julu 2015. zvanično registrovana u Agenciji za privredne registre Srbije i trebala je da počne da radi krajem novembra.

Strujom na ovoj berzi se trguje kao akcijama na berzi, a isporučioci energije nisu samo proizvodjači, već i trgovci koji su prema važećim zakonima registrovani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar