U trendu

Počeli razgovori sa MMF-om

U Narodnoj banci Srbije danas su plenarnim sastankom počeli zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Medjunarodnog monetarnog fonda, saopštila je NBS.

Kako se navodi, delegaciju Srbije na današnjem sastanku je predvodila guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, koja predstavlja Srbiju u MMF-u, a u razgovorima su učestvovali i ministar finansija Dušan Vujović i ministar privrede Željko Sertić sa saradnicima.

Misija MMF-a, koju predvodi Džejms Rouf (James Roaf), boravi u Beogradu od 9. do 21. juna radi završetka četvrtog razmatranja rezultata u sprovodjenju aktuelnog stendbaj aranžmana  Srbije, i u vezi s narednim, petim tromesečnim razmatranjem.

NBS je saopštila da će tokom posete misije biti razmatrana najnovija makroekonomska i fiskalna kretanja, realizacija obaveza predvidjenih programom za prvo tromesečje 2016, kao i mere ekonomske politike za naredni period.

Posebna pažnja biće posvećena sprovodjenju strukturnih reformi, koje treba da obezbede konkurentnost privrede, rast i zaposlenost.

U saopštenju je ocenjeno da sprovodjenje aktuelnog stendbaj aranžmana, koji je MMF odobrio 23. februara 2015. godine, daje dobre rezultate, a Srbija beleži značajan privredni rast.

Tokom prethodnih razgovora, kako se navodi, iznete su ocene da je inflacija niska i stabilna, fiskalni deficit od 3,7 odsto BDP-a u 2015. godini je na najnižem nivou od 2008. godine, a da program reformi finansijskog sektora dobro napreduje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar