U trendu

Počeo Kopaonik biznis forum

Kopaonik biznis forum, 23. po redu, počeo je danas sa rekordnih 850 učesnika i trajaće do 10. marta, a predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović je na otvaranju pozvao kompanije da donacijama pomognu ugrožene od poplava u Srbiji.

„Pozivam vas da svojim donacijama pomognete u saniranju svih šteta, a Savez ekonomista Srbije i Kopaonik biznis forum će se svojom donacijom, takođe, pridružiti“, rekao je Vlahović.

Kopaonik biznis forum je počeo intoniranjem himne u prisustvu premijer Aleksandra Vučića, koji govori na prvoj plenarnoj sesiji.

Vlahović je rekao da su strane investicije u Srbiju u 2015. bile na rekordnom nivou u poslednje tri godine i da su iznosila 1,75 milijardi evra.

On je pohvalio vladu na hrabrim reformskim merama koje je preduzela u prethodnom periodu, a koje su dovele do smanjivanja fiskalnog deficita, sređivanju javnih finansija i štednje, kao i privrednog rasta.

„U godinama dobre konjukture, cilj da investicije dostignu 21 odsto bruto domaćeg proizvoda je dostižan, a jedne godine su bile čak 30 odsto“, rekao je Vlahović.

On je kazao da bi trebalo restrukturirati javna preduzeća i od njih privatizovati odnosno naći partnera svuda gde je to moguće.

„Treba čestitati vladi što su preduzete politički skupe, teške i nepopularne mere, veliki deo posla ostaje za 2016. i 2017. i uprkos uštedama koje su postignute smanjivanjem plata i penzija, i povećanom budžetskom naplatom, javni dug je nastavio da raste, ali to je bilo i očekivano. Da bi se zaustavio potrebne su dodatne uštede“, naglasio je Vlahović.

On je dodao da, ipak, u 2015. nije napravljen progres na polju strukturnih reformi kakav je bio očekivan.

„U predvečerje vanrednih parlamentarnih izbora se održava ovaj foruma, ali za razliku od ranijih takvih situacija mislim da se sada ne postavlja pitanje ekonomske i političke agende od relevatntnih političkih stranaka“, naglasio je Vlahović.

Kako kaže, na globalnom planu, ova godina je započlela padom berzanskim indeksa usled usporavanja kineske privrede, a MMF globalni rast projektuje na 3,4 odsto,.

Ipak, mnogi svetski ekonomisti smatraju da nema mestu pesimizu i da se svet ne nalazi pred novom svetskom krizo, dodao je on.

Vlahović je rekao da privreda regiona i evrozone beleži blagi rast, što je dobro za Srbiju pošto 85 odsto našeg spoljnotrgovinskog i investicionog toka realizujemo sa tim zemljama.

On je rekao za Srbiju ostaje problem strukturnog deficita i nedovršena tranzicija i pitanje kako da konvertujemo postignute kratkoročne rezultate u trajne radi podizanja privrednog rasta i razvoja.

„Danas imamo situaciju da nam je rast na veoma niskom nivou, u proseku svega 0,3 odsto, u periodu od 2008 do 2014, a javni dug se snažno uvećao u tom periodu. Nakon neuspešnih pokušaja fiskalne konsolidacije u 2012. i 2013. koje su imale za posledicu dalji rast javnog duga, sadašnja vlada je u 2015. primenila recept štednje i rezultati u sređivanju javnih finansija su evidentni“, naglasio je Vlahović.

On je kazao da je u 2015. za više od dva odsto BDP-a smanjen fiskalni deficit i da je ostvaren privredni rast, nasuprot projekovanom padu ekonomske aktivnosti.

„U trehcem kvartalu prošle godine privreda je izašla iz recesije, što je bila druga recesija od početka svetske ekonomske krize 2008. godine“, naveo je Vlahović.

On je pohvalio napore NBS koja je uspela da spreči prekomerne dnevne oscilacije i naveo da su stvoreni uslovi da monteralna politika bude labavija odnosno sređene su javne finansije.

Prema njegovim rečima, od početka 2015. referentna kamatna stopa dvostruko je smanjena, bez pomeranja kursa I inflacije.

Vlahović savetuje da se nastavi sa povećanjem izvoza i da u fokusu moraju biti reforma državne urpave i racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru.

Skup organizuju Savez ekonomista Srbije, Udruženje korporativnih direktora u partnerstvu sa kompanijom Master kard, a pod pokroviteljstvom predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Forum je okupio predstavnike vlade, domaće i strane privrednike, diplomate, ekonomske analitičare, teoretičare i eksperte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.