U trendu

Podsticaji Evropske banke za oporavak privrede

Šef Evropske centralne banke Mario Dragi izjavio je danas da ta finansijska institucija evrozone „neće oklevati“ da proširi program podsticaja ako to bude potrebno za podršku privrednom oporavku.

On je rekao da bi na sastanku Upravnog odbora 3. decembra ECB trebalo da proceni da li će „ekonomija, ako se prepusti svojim snagama, moći da dostigne samoodrživu putanju“.

„Ako ne, onda će biti potrebni dodatni monetarni podsticaji“, rekao je Dragi na bankarskom forumu u Frankfurtu.

ECB bi mogla da poveća svoj program podsticaja od 1.100 milijardi evra otkupa obveznica sveže štampanim novcem. Takođe bi mogla da kamatnu stopu na novac koji banke deponuju u ECB-u, koja je na minus 0,2 odsto, dalje smanji, što bi navelo banke da više pozajmljuju.

Dragi je rekao da je aktuelni program podsticaja imao snažne efekte u pomaganju ekonomije, navodeći da su mere ECB-a smanjile kamate kompanijama za pozajmljivanje novca i povećale im pristup kreditima.

Privredni rast u evrozone je u trećem tromesečju bio 0,3 odsto, što je manje od očekivanog, dok je nezaposlenost na visokih 10,8 odsto.

Dragi je rekao da se umereni oporavak suočava s problemima usporenja rasta u zemljama u razvoju. On je je rekao i da povećani rast nije pogurao inflaciju koja je na godišnjem nivou na 0,1 odsto, što je daleko ispod cilja od nešto manje od dva odsto.

S druge strane na skupu u Frankfurtu, šef Bundesbanke Jens Vajdman, koji je takođe u savetu ECB-a, rekao je da je potrebno vreme da postojeće mere prorade i da je niska inflacija uveliko posledica niskih cena nafte, pa da stoga nisu utemeljene sumorne ocene.

Mada Vajdman ima samo jedan glas u savetu od 25 članova, njegov stav ima na značaju pošto dolazi iz najveće evropske privrede gde se veliki broj ekonomista i političara protivi dodatnim merama podsticaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.