U trendu

Pokrajina onemogućena da podnese amandmane

Pokrajinski sekretarijat za finansije optužio je Vladu Srbije da je predlogom Skupštini Srbije da se zakon o budžetu donese po hitnom postupku želela da onemogući Skupštinu Vojvodine da podnese amandmane i da tako i zvanično iskaže neslaganje zbog nepoštovanja Ustavom utvrdjenog minimalnog obima budžeta Vojvodine.

Pokrajinski sekretarijat za finansije je u saopštenju za javnost ocenio da je to još jedan dokaz da se za javne finansije Srbije kaže da su „tajne javne finansije“.

Taj sekretarijat je podsetio da je Predlog zakona o budžetu Srbije za 2016. godinu Vlada usvojila 2. decembra 2015. godine i uputila Skupštini tek 4. decembra, u petak, kada je i objavljen na sajtu parlamenta i to u popodnevnim časovima.

„Hitan postupak donošenja Zakona o budžetu Srbije za 2016. godinu ima za posledicu umanjenje demokratskog potencijala parlamenta, isključivanje šire javnosti, kao i nemogućnost Skupština Vojvodine blagovremeno podnese amandmane“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je krajnji rok za podnošenje amandmana bio utorak 8. decembar, u 13 časova, za kada je zakazana sednica skupštine.

Da bi Skupšina Vojvodine uložila amandmane na Predlog zakona o budžetu Srbije, trebalo je u roku kraćem od 96 časova da pokrajinska administracija pripremi amandmane, da ih usvoji Pokrajinska vlada, da ih potom dostavi Skupštini Vojvodine, a skupština pokrajinskim poslanicima u skladu sa Poslovnikom, da poslanici razmotre i usvoje predložene amandmane i da ih Skupština Vojvodine podnese predsedniku Skupštine Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar