U trendu

„Pokvarili“ toblerone zbog Bregzita?

Rast troškova u Ujedinjenom Kraljevstvu, gde je zbog Bregzita posrnula funta pritisla trgovce i vlasnike brendiranih proizvoda, proredio je trouglove oblikovane u formi alpskih visova na čokoladi Toblerone, javlja agencija „Blumberg“.

Kompanija Mondelez Internešenel je smanjila težinu pojedinih Toblerone čokolada u Velikoj Britaniji, navodi se u saopštenju kompanije. Pored toga, Mondelez je promenio oblik nekih čokolada, povećanjem razmaka između trouglastih segmenata.

„Kao i mnoge druge kompanije, i mi beležimo veće troškove nabavke brojnih sastojaka“, navodi se u saopštenju.

„Snosimo te troškove što duže možemo, a kako bismo obezbedili da Toblerone ostanu dostupne na rafovima prodavnica i da zadrže prepoznatljiv trouglasti oblik, morali smo da smanjimo težinu kod dva tipa naših čokolada u Ujedinjenom Kraljevstvu“.

Mondelez je najnovija u nizu kompanija koja se suočava sa pritiskom troškova u Velikoj Britaniji u svetlu glasanja za izlazak zemlje iz Evropske unije, što je pokrenulo slabljenje funte i učinilo uvoz sirovina skupljim.

„Blumberg“ napominje da Mondelez nije u saopštenju pomenuo Bregzit, navodeći kao razlog smanjenja gramaže čokolade veće troškove nabavke sastojaka, ali dodaje da je pored slabe funte, čokoladu „olakšao“ i rast cena robe kao što su kakao buter i šećer.

Umesto povećanja cena, Mondelez se odlučio za pristup nazvan „šrinkflacija“, odnosno za smanjenje težine i izgleda proizvoda. Iako se ova promena ne odnosi na sve varijante Toblerona, neke od ovih čokolada koje su sada u prodaji u Britaniji manje su za oko 10 odsto od originalne verzije, izjavila je danas portparolka Mondeleza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar