U trendu

Poljoprivrednici najavili proteste zbog niske otkupne cene pšenice

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije najavila je danas da će organizovati proteste, jer su nezadovoljni otkupnom cenom pšenice.

Kako se navodi u saopštenju, poljoprivrednici traşe da se pšenica otkupljuje po stvarnoj trşišnoj ceni, koja je kako navode, oko 18 dinara po kilogramu.

„DrÅŸava ni proÅ¡le godine nije otkupljivala pÅ¡enicu, ali je cena u ÅŸetvi bila oko 18 dinara po kilogramu. Pitamo zaÅ¡to to nije i ove godine, ako znamo da se proizvodi od pÅ¡enice ne prodaju po niÅŸim cenama nego Å¡to su bili proÅ¡le godine“, objaÅ¡njavaju u Nezavisnoj asocijaciji poljoprivrednika Srbije.

Ukazali su da je monopolsko ponašanje velikih otkupljivača dovelo cenu pšenice ispod trşišne.

Poljoprivrednici navode i da pšenica nije toliko rodila koliko se u javnosti prikazuje i da su u pojedinim delovima Srbije veoma mali prinosi, oko tri tone po hektaru.

U saopštenju su zatraşili od Vlade Srbije, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva trgovine da zajedno pronadju rešenje za taj problem.

Cena pšenice na Produktnoj berzi u Novom Sadu prošle nedelje bila je od 16,72 do 16,17 dinara po kilogramu sa PDV-om.

Ministarka poljoprivrede i zaÅ¡tite ÅŸivotne sredine SneÅŸana Bogosavljević BoÅ¡ković izjavila je pre nekoliko dana da će rod pÅ¡enice ove godine iznositi tri miliona tona, Å¡to je za 20 odsto viÅ¡e nego prethodne godine.

Ona je navela da je prosečan prinos pšenice pet tona po hektaru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.