U trendu

Poljska nije odobrila osnivanje preduzeća za Severni tok 2

Poljska kancelarija za zaštitu konkurencije i potrošača (UOKiK) nije odobrila osnivanje zajedničkog preduzeća koje bi činilo šest kompanija zaduženih za izgradnju i rad gasovoda Severni tok 2, saopštio je poljski regulator.

UOKiK je od gasnih kompanija koje posluju u Poljskoj zatražio da procene uticaj koje bi buduće zajedničko preduzeće imalo po lokalno tržište, nakon čega je zaključeno da bi osnivanje tog preduzeća moglo da ugrozi tržišnu konkurenciju, prenosi ruska agencija Tas s.

„Gasprom trenutno ima dominantnu poziciju na poljskom tržištu u smislu isporuka gasa, a ovaj dogovor bi mogao dodatno da ojača njegovu tržišnu dominaciju“, navodi se u saopštenju poljskog regulatora.

Zahtev za dobijanje zvaničnog odobrenja za osnivanje zajedničkog preduzeća dostavljen je poljskom regulatoru u decembru 2015. godine, ali je u februaru ove godine rok za razmatranje zahteva produžen za šest meseci.

Članovi zajedničkog preduzeća, koje bi trebalo da čine ruski gasni gigant Gasprom, nemačka kompanija Uniper global komoditiz, francuska Enži, švajcarska OMV Nord strim II Holding, holandske Šel i Vinteršel,  imaju rok od 14 dana da ulože žalbu na odluku regulatora, a taj rok bi na njihov zahtev mogao da bude produžen za još dve nedelje.

Ruski Gasprom je prošle godine potpisao sa evropskim partnerima akcionarski sporazum o zajedničkoj kompaniji za projekat izgradnje gasovoda Severni tok 2.

Gasovod, čiji bi ukupan godišnji kapacitet bio 55 milijardi kubnih metara gasa, udvostručio bi količinu gasa koja bi se iz Rusije direktno isporučivala u Nemačku preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu kao tradicionalnu tranzitnu rutu.

Zemlje EU su, međutim, podeljene u pogledu tog projekta. Baltičke i istočnoevropske države, uključujuci Poljsku, protive se izgradnji tog gasovoda, dok ga Nemačka, koja žarko želi da obezbedi snabdevanje jeftinim gasom, podržava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar