U trendu

Položen kamen temeljac za Beograd na vodi

U Beogradu je danas obeležen početak izgradnje prve dve stambene kule iz projekta Beograd na vodi koji treba da bude realizovan u roku od 30 godina.
Vučić je pre polaganja kamena temeljca zahvalio šeiku Muhamedu iz UAE i Muhamedu Alabaru što su podržali tu veliku investiciju, kao i gradonačelniku Beograda Siniši Malom koji je obezbedio uslove da počne realizacija projekta Beograd na vodi i „pomerio stvari sa mrtve tačke na kojoj su u stajale 70 godina“.

On je istakao da će na lokaciji Beograda na vodi biti izgrađeno više od dva miliona stambenog, poslovnog i komercijalnog prostora, a radiće domaće firme i zaposliti desetine hiljada radnika.

U prvoj fazi, kako je naveo, biće uloženo 300 miliona evra i strateški partner iz UAE neće biti vlasnik zemljišta sve dok ne izgradi ono što je ugovoreno.

Ukazao je na doprinos projekta Beograda na vodi ekonomiji Srbiji, pre svega turizmu Beograda, koji za deset godina treba da „prestigne“ Budimpeštu po broju turista.

Muhamed Alabar je kazao da će biti sačuvano nasleđe na lokaciji Beograd na vodi i dodao da će ubrzo posle početka izgradnje stambenih kula početi da se gradi i luksuzni hotel sa znakom W, što će dati novi kvalitet Beogradu.

On je rekao da svojim ranijim projektima garantuje da će biti urađeno ono što je i ugovoreno, naglašavajući da se nada da će iznenaditi građane i da će da će ono što će videti na lokaciji Beograda na vodi biti bolje nego što je obećao.

Ugovorne strane u projektu Beograd na vodi su Vlada Srbije, preduzeće Beograd na vodi iz Beograda i Belgrejd voterfront kapital investments kao stratateški partner i Al Mabar internešnel investment iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao garant.

U ugovoru je navedeno da će delovi zemljišta biti dati u zakup firmi Beograd na vodi na 99 godina, bez naknade.

U vreme polaganja kamena temeljca za prve objekte na lokaciji Beograda na vodi protest su organizovale Demokratska stranka i Nova stranka, koje se protive tom zajedničkom poslu Vlade Srbije i investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata jer smatraju da su ugovoreni uslovi na štetu Srbije.

Protestu je prusustvovalo nekoliko stotina građana koje je policija zadržala kod Brankovog mosta i sprečila da dođu do mesta polaganja kamena temeljca.

I građani okupljeni oko građanske inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ danas su nedaleko od Glavne autobuske stanice u Beogradu izrazili protest zbog početka realizacije projekta Beograd na vodi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.