U trendu

Poslanici i posle ponoći raspravljaju o budžetu

Poslanici Skupštine Srbije su i posle ponoći nastavili raspravu o predlogu budžeta za 2016. godinu u kojoj predstavnici stranaka na vlasti ističu da je Vlada tim dokumentom pokazala da vodi ogovornu ekonomsku politiku kojom se obezbedjuje fiskalna stabilnost a opozicija tvrdi da se samo na papiru prikazuje bolji život u Srbiji dok gradjani žive sve lošije.

Sednica na kojoj se raspravlja o predlogu budžeta i pratećim zakonima je počela u sredu u 10 sati.

Prihodi budžeta Srbije u 2016. godini su planirani u iznosu od 997,4 milijarde, rashodi od 1.119 milijardi, tako da će deficit republičke kase iznosti 121,8 milijardi dinara, što je 2,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u skupštinskoj raspravi o predlogu budžeta rekao da je budžet pravljen na osnovu konzervativnih procena i da očekuje da prihodi državne kase budu i veći od planiranih, a da je jedina bojazan da rashodi neće biti u okviru plana usled neizvesnosti da li će biti rešena sudbina 17 preduzeća u restrukturiranju.

On je istakao da je budžet razvojni jer je 30 odsto povećan budžet za kapitalne investicije, tako da će za te nemene biti potrošeno direktno i preko drugih budžetskih razdela oko 140 milijardi dinara, ukoliko projekti budu spremni.
  
Vučić je negirao ocenu Fiskalnog saveta da je budžet netransparentan jer se zna kako će biti potrošen svaki dinar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.