U trendu

Pošta pokrenula akciju Država Srbija u selima Srbije

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Milan Krkobabić rekao je danas da je akcijom „Država Srbija u selima Srbije“ inicirao da stanovništvu 55 najudaljenijih sela u zemlji jednom nedeljno „dovede na prag lekara, opštinskog službenika i poštara“.

Ta akcija je u skladu sa novom politikom ravnomernog razvoja, a zajedno će sprovoditi javna preduzeća, lokalne samouprave i državne institucije uz „optimalno korišćenje postojećih resursa i bez dodatnih troškova“, pojasnio je Krokobabić prilikom potpisivanja protokola o saradnji Pošte Srbije i lokalnih samouprava.

„Ideja je da javna preduzeća, danas je to Pošta Srbije, sutra će možda biti Srbijašume, bolje angažuju svoje resurse i da u najudaljenija sela koja ni u 21. veku nemaju lekara dovedu tog zdravstvenog radnika, opštinskog službenika i poštara. Svaka od 11 samouprava odredila je pet najudaljenijih sela u kojima će jednom nedeljno po tri sata raditi ta tročlana ekipa“, rekao je Krkobabić i dodao da će lokalna vlast obezbediti lekara iz tamošnjeg doma zdravlja i činovnika, a pošta vozilo.

Krkobabić je dodao da će gradjani u svom selu moći da obave lekarske preglede, dobiju recepte i upute, a pregovara se sa farmaceutima i trgovinama kako bi se i oni priključili akciji.

Opštinski činovnik će, kako je predvidjeno tom akcijom, obavljati poslove matične službe, prijema podnesaka i izdavanja potrebnih dokumenata, a poštar će do podne obavljati sve poštanske usluge, a posle podne raznositi poštu.

Potpisani je 11 protokola o saradnji Pošte Srbije sa tri grada (Vranje, Vršac, Novi Pazar) i osam opština (Svrljig, Batočina, Knjaževac, Boljevac, Despotovac, Preševo, Brus i Merošina).

„Pošta će vrlo brzo ponuditi dodatnu mogućnost prenosa pošiljaka s lekovima, kao i pošljaka sa dokumentima čime se stanovnicima seoskih sredina omogućavaju osnovne usluge na kućnom pragu“, rekao je Krkobabić i najavio da će sledeće nedelje „taj pionirski poduhvat“ krenuti od pet sela Svrljiga – Drainac, Prekonoga, Izvor,  Burdimo i Velepolje, koja su od te opoštine udaljena od tri do 11,5 kilometara i gde živi oko 2.000 ljudi.

Ta akcija, prema rečima Krkobabića, treba da mlade zadrži na selu, da ono oživi kako se Srbija ne bi praznila.

„Naša ideja je da sela imaju školu, poštu, ambulantu crkvu i zadrugu“, rekao je ministar koji je zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća.

On je istakao da u Srbiji postoji 691 lokalno javno preduzeće, kojima upravljaju nadzorni odbori sa po tri člana, što je više od 2.000 ljudi, i pri tom, kako je ocenio, „ne upravljaju kako treba“.

„Jasno je svima da to nema nigde u svetu i da stvari moraju da se menjaju i te firme stave u funkciju. Hajde da se reformišemo da nas drugi ne reformišu i svima isto smanje plate. Ne znaju od nas bolje Svetska banka i druge institucije ko je višak zaposlenih u nekoj opštini“, rekao Krkobabić.

On je dodao da rad od nerada u javnim preduzećima može da se razdvoji uvodjenjem varijabile.

„Nisu sva javna preduzeća ista, specifičnosti moraju da se uvaže, ali većina generiše gubitak, a trebalo bi da budu okosnica razvoja. Nema napretka malih i srednjih firmi bez velikih sistema koji moraju da se regionalno rasporede. Ovo što je dosad bilo, bilo je“, rekao je Krkobabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.