U trendu

Potpisan Protokol o obezbedjivanju fitosanitarnih zahteva sa Rusijom

Ministarska poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i rukovodilac Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije Sergej Dankvert potpisali su danas u Beogradu Protokol o obezbedjivanju fitosanitarnih zahteva kod uzajamnih isporuka proizvoda sa visokim fitosanitarnim rizikom.

Protokol je potpisan nakon plenarnog zasedanja Medjuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno tehničku saradnju.

Bogosavljević Bošković je novinarima nakon potpisivanja Protokola kazala da se taj dokument odnosi na fitosanitarnu kontrolu svih poljoprivrednih proizvoda kojima trguju Srbija i Rusija.

„Protokol je neophodan jer iz godine u godinu raste izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju i on pruža pravnu osnovu da dalje jačamo trgovinu“, kazala je ona.

Dankvert je rekao da će danas potpisani dokument omogućiti da se poveća izvoz iz Srbije u Rusiju, jer odredjuje jasne procedure kojima će biti potpuna kontrola koja će garantovati da je roba poreklom iz Srbije.

„Napravili smo mehanizme da u uvozu iz Srbije u Rusiju ne može biti roba koje nisu poreklom iz Srbije, što omogućava dalju uspešnu saradnju“, kazao je on.

Dankvert je naglasio i da protokol obezbedjuje da će moći da se izvozi meso u komadu iz Srbije bez žiga, ali i izvoz mekog i tvrdog masnog tkiva za koje Srbija nije do sada imala dozvolu.

Bogosavljević Bošković je kazala i da je Srbija prošle godine izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrednosti preko 2,7 milijardi dolara, precizirajući da je od toga sa Rusijom ostvaren suficit od oko 252 miliona dolara.

„Mi već sada u saradnji sa Rusijom imamo dobre rezultate, ali obzirom na mogućnosti tržišta naša želja je da uvećamo to i većim količinama nastupimo na tom tržištu“, kazala je ministarka poljoprivrede.

Ona je najavila da će u narednom periodu Vlada Srbije nastaviti subvencionisanje poljoprivredne  proizvodnje, a radiće i na udruživanju poljoprivrednika, jer je evidentno da su u Srbiji mali poljoprivredni proizvodjači koji su kao takvi nekonkurentni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.