U trendu

Potpisan protokol o saradnji za izgradnju terminala

Protokol o saradnji na izgradnji prvog intermodalnog terminala u Srbiji, sa logističkim centrom kojim se povezuje drumski i železnički prevoz robnih kontejnera, potpisan je danas u Beogradu.

Protokol o izgradnji terminala koji će smanjiti troškove prevoza robe i privući investitore, potpisali su ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i direktor Direkcije za građevinsko zemljište Branislav Popović.

Mihajlović je novinarima u Vladi Srbije rekla da će terminal biti u Batajnici i da će izgradnja, koja će trajati dve godine, početi sledeće godine.

Terminal i logistički centar će zauzimati 163 hektara, od čega će na 13 hektara biti sam terminal kapaciteta 80.000 kontejnera.

„Izgradnja intermodalnog terminala je mogućnost da podignemo konkurentnost, da povećamo protok i transport robe kroz Srbiju i stavimo je na mapu evropskih zemalja koje imaju intermodalni terminal, spreman za prihvat i otpremu svake vrste robe“, rekla je ministarka.

Vrednost investicije od 20 miliona evra će se, kako je navela, u dogovoru sa Evropskom unijom „crpeti“ iz IPA fonda za 2016. i 2017. godine, a biće raspisan javni poziv za projektovanje i izgradnju.

Gradonačelnik Siniša Mali je rekao da će grad do kraja meseca utvrditi plan regulacije, a do kraja septembra pokrenuće utvrđivnje javnog interesa, da bi izgradnja počela do kraja iduće godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.