U trendu

Potpisan sporazum o izgradnji fabrike u KruĆĄevcu

Nemačka kompanija za proizvodnju kablova za auto-industriju „Kromberg i Ć ubert“ (Kromberg & Schubert) potpisala je danas s Vladom Srbije i Gradskom upravom KruĆĄevca sporazum o izgradnji svoje fabrike u tom gradu.

Vlada je za tu investiciju od oko 29 miliona evra dala podsticaje u vrednosti 9,5 miliona evra.

U fabrici, koja bi trebalo da počne da radi iduće godine, biće zaposleneo 2.500 radnika, a kasnije joơ 1.500.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da su i druge zemlje nemačkoj kompaniji nudile podsticaje, ali da je on ponudio za pet odsto povoljnije uslove.

„Srbija je pobedila konkurenciju i opet će za 10 odsto ponuditi bolje uslove od zemalja u regionu ako Kromberg i Ć ubert odlučli da otvori joĆĄ neku fabriku u Srbiji“, rekao je Vučić i pozvao vlasnika te kompanije da razmilisli o otvaranju pogona u Kraljevu, Kragujevca ili Jagodini.

Ugovor o dodeli podsticaja za izgradnju fabrike kompanije Kromberg i Ć ubert u KruĆĄevcu potpisali su ministar privrede Goran KneĆŸević i vlasnik kompanije Hans Oto Kromberg, a Memorandum o ulaganju u KruĆĄevac gradonačelnik tog grada Dragi Nestorović i predstavnici kompanije.

Grad Kruơevac je za izgradnju fabrike obezbedio parcelu od 6,2 hektara na lokaciji Konjički klub na Starom aerodromu i obezbedio prateću infrastrukturu, neophodne priključke za početak gradnje, realizaciju projekta i početak rada budućih postrojenja.
 
Kako je navedeno pismu o namerama, koje je investitor uputio Gradu, u prvoj fazi gradiće se 18.000 kvadrata proizvodnog pogona i 3.000 kvadrata za administraciju, a tokom pet godina, koliko traje prva faza, biće uposleno 2.500 radnika, a u drugoj fazi joơ 1.500 radnika.

Kromberg  i Ć ubert je porodična kompanija koja se bavi automobilskim komponentama, a vodeći je globalni dobavljač ĆŸičnih sistema, kablova i proizvoda tehnologije brizganja. ZapoĆĄljava viĆĄe od 38.000 radnika na viĆĄe od 30 mesta u svetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.