U trendu

Potrebna bolja kontrola subvencija

Vlada Srbije bi trebalo da smanji nivo subvencija koji je više od tri puta viši nego u EU, kao i da postavi ambicioznije ciljeve za smanjenje deficita, izjavio je danas šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat (Freek Janmaat).

„Bilo bi dobro i da postoji više fokusiran pristup subvencijama generalno gledano. I dalje je visok njihov uticaj od 2,8 odsto bruto domaćeg proizvoda, a u EU je 0,8 odsto BDP, to je velika razlika“, rekao je Janmat na predstavljanju projekta izrade EU Pojmovnika koji će širim krugovima ljudi približiti pojmove i način funkcionisanja EU.

Kao poseban problem naveo je da se dogadja se subvencije ne prijave Komisiji za kontrolu državne pomoći, što je propisano zakonom.

Rekao je da je zabeležen pomak u reformama i da je ove godine zabeležen privredni rast, a za ovu godinu se očekuje rast od 1,5 odsto.

Smanjuje se i deficit tekućeg plaćanja, inflacija je na niskom nivou, a i nezaposlenost se polako smanjuje iako je i dalje visoka i iznosi oko 17 odsto, naveo je Janmat u EU Info centru.

„Medjutim, imamo rezerve u pogledu fiskalne politike u budućnosti“, rekao je Janmat, navodeći da je Fiskalnom strategijom predvidjen deficit od 3,7 odsto, skoro isto kao i prošle godine.

Na pitanje da li je pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji uslov za ulazak u EU, on je naveo da jeste i da bi to trebalo da bude prioritet vlade nakon izbora, kako zbog pozitivne poruke koja se time šalje, tako i zbog toga što se ubrzanjem pristupa smanjuje rizik od dodatnih zahteva koje mogu da postave zemlje članice STO tokom pristupanja.

U pogledu zakona glavni zahtev za Srbiju za pristupanje STO je izmena zakona o genetski modifikovanim proizvodima, naveo je Janmat, dodajući da to ne donosi rizik jer EU ima visoke standarde za dozvolu i obeležavanje GM proizvoda i sledljivost porekla proizvoda na tržištu.

Urednik EU Pojmovnika Vladimir Medović rekao je da je cilj projekta izrada sveobuhvatnog rečnika EU kako bi doprineo boljem razumevanju EU, pojmova u vezi sa EU, funkcionisanja i pridruživanja EU.

Sadržaće više od 250 pojmova koji će biti podeljeni u dve osnovne sekcije – EU i države članice i odnosi EU i Srbije, i u pet tematskih oblasti, naveo je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.