U trendu

Povećan broj kompanija na beloj listi

Od uvođenja „belih“ i „crnih“ lista u oblasti gra‎đevinarstva‎ povećan je broj kompanija na „beloj“ listi, kao i broj zaposlenih na neodređeno vreme u rangiranim firmama, dok je broj povreda na radu smanjen za trećinu, saopšteno je danas iz Ministartva gradjevinarstva saobraćaja i infrastrukture Srbije.
 
Kako je navedeno, za šest meseci, od 23. decembra 2014. do 30. juna 2015. godine, broj zaposlenih na neodređeno povećan‎ je za hiljadu, sa 21.193 na 22.104. ‎

Ukupan broj zaposlenih u preduzećima na bodovnoj listi povećan je sa 30.115 prema podacima iz decembra prošle godine, na ukupno 30.707 u junu 2015. godine.
 
Na „beloj“ listi u junu nalazilo se 388 kompanija, 61 više nego u decembru, dok je broj preduzeća na „crnoj“ listi smanjen sa 213 na 197.
 
Tokom aprila, maja i juna registrovano je manje povreda na radu – 83, naspram 124 u oktobru, novembru i decembru 2014. godine. U istom periodu, prepolovljen je i broj radnika „na crno“ koje su otkrile inspekcije, sa 36 na 18, piše u saopšternju.
 
Iz ministarstva podsećaju da su „crne“ i „bele“ liste izvođača radova uspostavljene sa ciljem da se uvede red i zaštite radnici u oblasti građevinarstva.

Osnovni kriterijumi korišćeni za formiranje liste su redovnost u izmirivanju obaveza prema državi i zaposlenima, procenat stalno zaposlenih radnika, poštovanje propisa iz Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu i angažovanje radnika „na crno“.

Na „belim“ i „crnim“ listama nalaze se preduzeća čija je delatnost izgradnja, rekonstrukcija, održavanje i zaštita državnih puteva u Srbiji, kao i privredna društva koja se bave delatnošću nadzora, projektovanja i dobavljači po drugim osnovama‎.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar