U trendu

Pred poslanicima oko 300 amandmana na predloženi budžet

Sednica Skupštine Srbije biće nastavljena danas u 10 sati kada će se pred poslanicima naći oko 300 amandmana na predloženi državni budžet za 2017. godinu i prateće zakone.

Ministar finansija Dušan Vujović u utorak je tokom načelne rasprave o državnom budžetu rekao da će rasprava o amandmanima biti nastavljena u četvrtak i petak, kako bi se poboljšao predloženi tekst budžeta za 2017. godinu.

Prihodi budžeta su predvidjeni u iznosu od 1.092,9 milijardi dinara, rashodi od 1.162 milijardi dinara (u 2016. godini 1.119 milijardi), tako da će deficit iznositi 69,1 milijardu dinara.

Poslanici su načelnu raspravu vodjenu od nedelje završili u utorak, a budžet je branio premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je ocenio da je on realno skrojen i da je predvidjen najniži budžetski deficit u savremenoj istoriji Srbije od 69,1 milijarde dinara, što je 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Opozicija je, medjutim, ocenila da je deficit smanjen tako što je uzet novac od gradjana i privrede.

Budžetski deficit je na nivou opšte države, kada se uračunaju svi projektni zajmovi koji iznose 43,5 milijardi dinara, 1,7 odsto BDP, dok je deficit budžeta države 1,6 odsto.

Budžet je projektovan na proceni da će rast BDP biti tri odsto, a da će inflacija iznositi 2,4 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar