U trendu

Predah u Grčkoj, čeka se otvaranje banaka u ponedeljak

Grčka je danas mirna, uoči ponedeljka, ključnog dana za njen ekonomski oporavak, uz ponovni, ali nepotpun rad banaka, pred veliku otplatu rate Evropskoj centralnoj banci i uz šok od već uvedenog povećanja poreza na dodatu vrednost (PDV).

Vlada koju je premijer Aleksis Cipras delimično rekonstruisao da bi izbacio ministre koji se protive daljim merama štednje, izdala je u subotu dekret o ponovnom otvaranju u ponedeljak banaka zatvorenih od 29. juna.

Ograničenja isplate i kontrola kretanja kapitala ostaju na snazi, iako je Atina najavila neke manje olakšice. Da bi se skratili redovi pred bankomatima, ograničenje uzimanja gotovine je u osnovi ostalo isto, ali je promenjeno tako da će, umesto 60 evra dnevno, odjednom moći da se uzme do 420 evra nedeljno. Novina je što je ponovo moguće plaćati lečenje i školovanje u inostranstvu.

Ali, stega neće popustiti dalje do toga da ne bi ponovo počeo ogroman odliv kapitala iz banaka i iz zemlje.

Stanje u Grčkoj je i dalje veoma krhko, čak i pošto je dobila hitan kredit od sedam milijardi evra. Taj novac će brzo progutati velika isplata u ponedeljak Evropskoj centralnoj banci (4,2 milijarde evra) i zaostala ;isplata junske rate Međunarodnom monetarnom fondu (dve milijarde). Grčka ekonomija, već teško pogođena višegodišnjom recesijom, takođe će u ponedeljak doživeti fiskalni šok. Grčki parlament glasao je za bolne izmene PDV-a u skladu sa obavezama sa samita Evrozone pre nedelju dana. Zauzvrat, partneri su Grčkoj obećali novi paket srednjoročne pomoći.

Samo lekovi, knjige i ulaznice za pozorište će imati koristi od smanjenja stope PDV – sa 6,5 na od 6,0 odsto.

Hoteli, za čije je usluge PDV povećan, treba da u cene ukalkulišu njegov rast od 13 odsto. Ali ta povišena stopa PDV će se već od ponedeljka primenjivati na cene vode, energenata i „osnovne“ hrane – uglavnom svežih proizvoda. „Trajna hrana“, industrijski obrađena, koja, po grčkom Institutu za maloprodaju (IELKA) predstavlja gotovo polovinu potrošačke korpe domaćinstava, ide pod novu, povišenu osnovnu stopu PDV: 23 odsto.

Ta stopa PDV će se primenjivati i na javni prevoz i taksi, restorane, usluge. Po pisanju grčke štampe, stopa PDV je sa 13 na 23 odsto povećana i za sahrane, i za – kondome. Grčka ostrva će oktobra izgubiti popust na PDV koji imaju, počev od najprosperitetnijih.

Vlada od svega toga očekuje godišnji dodatni prihod od oko 2,4 milijarde evra 2016. godine (1,3 odsto bruto-domaćeg proizvoda), a 795 miliona evra ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar