U trendu

Predstavljen portal za kontrolu trošenja buzdžetskog novca

U Skupštini Srbije danas je predstavljen portal koji poslanicima omogućava uvid u podatke o trošenju budžetskih sredstava.

Predsednik Odbora za finansije Veroljub Arsić izjavio je da će u prvoj fazi portal biti dostupan tom odboru i da se nalazi na sajtu Skupštine Srbije, a da će u narednim fazama biti dostupan i gradjanima.

Arsić je dodao da su portal i Kancelarija za budžet dva važna organa za kontrolu finansija.

„U ovom trenutku Skupština Srbije ima dva jako bitna organa za nadzor nad javnim finansijama i nijedan parlament u svetu to nema“, rekao je Arsić.

Kako je istakao, Vlada i Skupština nemaju šta da kriju od građana Srbije i zbog toga je sada dostupan i način kako da se kontroliše trošenje sredstava iz budžeta.

Arsić je kazao da će u kasnijim fazama portal za kontrolu rashoda budžeta biti povezan sa Državnom revizorskom institucijom i Republičkom komisijom za zaštitu prava u javnim nabavkama, a da će možda već u 2016. na tom portalu biti prikazivan i javni dug.

Glavni konsultant UNDP za taj portal Radojko Obradović objasnio je da je uvodjenje novog portala značajan doprinos u pregovorima Srbije u pristupanju EU, kao i otvaranju poglavlja 32.

Kako je dodao, portal je povezan Ministarstvom finansija i Upravom za trezor i svakog prvog u mesecu će Skupština Srbije dobijati podatke o izvršenju budžeta za prethodni mesec.

Izrada portala je realizovana u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine“, koji sprovode Skupština Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Izjavu o saradnji, kojom je ozvaničen novi četvorogodišnji projekat, danas su potpisali ambasador Švajcarske u Srbiji Žan Danijel Ruh, predsednik Odbora za finansije Veroljub Arsić i stalna koordinatorka UN-a i stalna predstavnica UNDP u Srbiji Irena Vojačkova Soljorano.

Ovaj projekat, će kako se navodi, doprineti jačanju predstavničke i kontrolne uloge Skupštine, snažnijem zakonodavnom nadzoru i boljem korišćenju postojećih mehanizama parlamentarnog nadzora kao što su javna slušanja i sednice van sedišta odbora.

Važan deo projekta biće posvećen i razvoju lokalnih skupština opština i gradova, kako bi se ojačala njihova nadzorna funkcija i obezbedilo bolje predstavljanje građana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.