U trendu

Predvidiva poslovna klima preduslov za dalje investicije

Stabilna i predvidiva poslovna klima veoma je značajna za poslovanje kompanija, a da bi se privuklo što više stranih investicija neophodna je i efikasnija implementacija zakona koji su uskladjeni sa evropskim direktivama, zaključeno je na današnjem skupu „Podsticanje investicija u Srbiji – preduslovi i zakonski okvir“.

Na tom dogadjaju koji su organizovale Skupština Srbije i Nordijska poslovna alijansa rečeno je da je za privlačenje investicija potreban i zakonodavni okvir koji sledi nove poslovne modele i inovativni pristup poslovanju, što je posebno karakteristično za telekomunikacione kompanije.

Naglašeno je i da veliki broj članica Nordijske poslovne alijanse, već dugo posluje u Srbiji i da one mogu svojim iskustvima da pomognu Vladi Srbije u njenim nastojanjima da unapredi poslovnu klimu.

Predsednica Borda guvernera Nordijske poslovne alijanse Jasmina Vignjević kazala je da je u 2014. spoljnotrgovinska razmena Srbije sa nordijskim zemljama bila oko 700 miliona dolara, što je oko dva odsto ukupne spoljnotrgovinske razmene Srbije sa svetom, dok je izvoz iz Srbije bio oko 152 miliona dolara ili jedan odsto ukupnog srpskog izvoza.

„Obim trgovine postaje sve veći iz godine u godinu, što za srpsku privredu znači ogroman potencijal. Nordijska poslovna alijansa želi da spoljnotrgovinska razmena bude veća i u tom smislu veoma nam je značajna stabilna i predvidiva poslovna klima“, kazala je ona.

Vignjevićeva je dodala da je Nordijska poslovna alijansa, koja okuplja više od 30 kompanija, neprofitna organizacija osnovana s ciljem da postane platforma za razmenu ideja i iskustava nordijske poslovne zajednice u Srbiji.

Predsednik i generalni direktor Telenor grupe Sigve Breke kazao je da posle 10 godina prisustva te grupe u Srbiji može slobodno da kaže da Srbija ima potencijala da poveća obim stranih investicija, ali je naglasio da su neophodne promene zakonodavnog okvira koje bi podstakle te investicije.

On je naveo i da je dosta toga učinjeno u Srbiji kako bi poslovni ambijent bio stabilan i investitori bili sigurni.

„Svedoci smo digitalne transformacije na svim svojim tržištima – u nordijskom regionu, Evropi, kao i širom Azije. Taj fenomen nije ograničen na pojedine industrije, prisutan je svuda i utiče na sve. Digitalizacija obezbedjuje fantastične prednosti i mogućnosti i ljudima, i kompanijama, i društvu. Njena realizacija zahteva angažovanje, ulaganje i inovacije – kako od strane i manjih i većih kompanija, tako i od državne uprave. Srbija ima potencijal da to ostvari“, rekao je on.

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković kazao je da će Vlada i Skupština Srbije učiniti sve da se poslovni ambijent u Srbiji unapredi i to će biti glavni fokus zakonodavne aktivnosti u narednom periodu kako bi investitori i domaći i strani znali da je njihov kapital siguran i da mogu da ostvaruju profit.

Ministar privrede Željko Sertić kazao je da Srbija u budućnosti mora da promeni način razmišljanja u svakodnevnim poslovima i da se više okrene izvozu finalnih proizvoda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.