U trendu

Preispitati najavu povećanja plata i penzija

Fiskalni savet je danas ponovo ukazao da bi trebalo još jednom preispitati najave o povećanju penzija i plata u javnom sektoru, jer je trenutno kontrola tih rashoda najvažnija mera za ozdravljenje javnih finansija Srbije.

„Bez osnovnih poluga za smanjenje deficita u sledeće dve godine biće veoma teško obezbediti dodatne uštede od oko 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) koliko procenjujemo da je potrebno da bi se javni dug smanjio u 2017. godini“, navodi se u izveštaju Fiskalnog saveta o kretanju javnih prihoda i rashoda u prvih devet meseci 2015. godine.

Procena Fiskalnog saveta je da će deficit opšte države u 2015. biti oko 3,2 odsto BDP-a.

„Najavljeno je, međutim, da će država do kraja godine platiti dug prema vojnim penzionerima i dug državnih preduzeća prema NIS-u, što bi povećalo ukupni deficit na oko 4,5 odsto BDP-a. Reč je o velikom, preko 400 miliona evra, neplaniranom rastu državnih rashoda, ali smatramo da je 2015. godina pogodan trenutak za realizaciju ovog jednokratnog rashoda, jer je i povećanje prihoda u ovoj godini dobrim delom, takođe, bilo jednokratno“, ističe se u izveštaju Fiskalnog saveta.

Ukazano je da postoji rizik da se „nakon relativno uspešne 2015. godine deficit opšte države zadrži na dostignutom nivou od oko četiri odsto BDP-a i u narednim godinama, što nije dovoljno za zaustavljanje rasta javnog duga.

„Uštede od dve planirane mere, od kojih se očekivalo da omoguće najveće fiskalno prilagođavanje u 2016. i 2017. godini (smanjenje broja zaposlenih za po pet odsto godišnje i zamrzavanje penzija i plata u javnom sektoru), sada su pod znakom pitanja“, upozorio je Fiskalni savet.

Preporuka Saveta je da u sledećoj godini Vlada Srbije izbegava „loše uštede po osnovu slabog izvršavanja javnih investicija i povećanog povlačenja likvidnosti iz državnih preduzeća koja se suočavaju s problemima, što je u 2015. bila praksa“.

„To ne može biti održiv izvor smanjenja deficita, a smatramo da nije ni ekonomski opravdano. Posebno ističemo da je u prvih devet meseci 2015. godine čak 22,4 milijarde dinara (0,6 odsto BDP-a) neporeskih prihoda prikupljeno iz elektroenergetskog sektora (EPS i EMS po 7,4 milijardi dinara) i Telekoma (7,6 milijardi dinara)“, naveo je Fiskalni savet.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar