U trendu

Prekinuti pregovori o Turskom toku

Moskva i Ankara, u jeku krize oko turskog obaranja ruskog aviona, „prekinule“ su pregovore o projektu gasovoda Turski tok koji treba da dovede gas u Tursku i južnu Evropu, rekao je danas ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

„U ovom trenutku pregovori su prekinuti“, rekao je Novak, prenose ruske agencije i navode da su radovi ekonomske komisije zadužene za taj projekat prekinuti u okviru ekonomskih sankcija koje je Moskva uvela Ankari posle rušenja ruskog aviona kod granice sa Sirijom 24. novembra.

Ruska vlada je 1. decembra donela odluku da suspenduje operacije mešovite medjuvladine rusko-turske komisije o trgovini i ekonomskoj saradnji, koju je predvodio ministar energetike Aleksandar Novak sa ruske strane, prenela je ruska agencija TASS.

TASS podseća da je već najavio da će projekat Turski tok biti prekinut kao posledica obustave operacija rusko-turske medjuvladine komisije.

Sporazum Rusije i Turske o gasovodu Tuski tok pripremila je medjuvladina komisija i očekivalo se da bi već mogao da bude potpisan u decembru ili januaru.

Projekat Turski tok trebalo je da ruski gas preko Turske dovede do granice Grčke, odakle je mogao da se nastavi i preko Balkana što bi povećalo energetsku stabilnost regiona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar