U trendu

Premije za mleko ostaju iste

Premije za mleko 2016. neće biti ukinute, niti će biti smanjene i iznosiće kao i ove godine – sedam dinara po litru, izjavio je danas pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić.

On je na konferenciji za novinare kazao da je u predlogu budžeta za narednu godinu predvidjeno da subvencije za stočarstvo ostanu iste kao i ove godine, dok će se kada se utvrdi presek stanja poljoprivrednih gazdinstava znati iznos sredstava za subvencije u ratarskoj proizvodnji.

Prema njegovim rečima, naredne godine će se ići ka tome da se premije za mleko isplaćuju po kvalitetu i najavio da će uskoro početi rad i Nacionalna laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka.

Katanić je najavio da je predvidjeno da u budžetu za 2016. godinu budu i duplo veća sredstva za subvencije u investicije u poljoprivrednu proizvodnju u smislu povraćaja dela uloženog novca, odnosno da se vraća duplo više sredstava od uloženih i da je za to opredeljeno 2,9 milijardi dinara.

Direktor Direkcije za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) Slavoljub Stanojević je izjavio da je laboratorijau potpunosti opremljena i da se u ovom trenutku radi na uhodavanju rada laboratorije, odnosno obuke kadrova.

„Upravo je pocetak rada laboratorije bio i jedan od ključnih zahteva asocijacije prozvodjača mleka“, kazao je on.

Stanojević je istakao i da će početak rada laboratorije obezbediti nezavisnu i objektivnu ocenu kvaliteta mleka poljoprivrednih proizvodjača koje će doprineti i pravednoj otkupnoj ceni mleka.Povodom visine premija za mleko danas je reagovala i Centralna asocijacija proizvodjača mleka Vojvodine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.