U trendu

Primenjuje se sporazum o nižim cenama rominga

Sporazum o snižavanju cena rominga u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji biće primenjen, potvrđeno je danas u Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge Ratel. 

Operateri ni u Srbiji ni u drugim zemljama potpisnicama uglavnom još nisu u cenovnike na svojim internet stranama uneli snižavanje cena u skladu sa međudržavnim sporazumom koji danas stupa na snagu, pa je tako za minut razgovora kod nekih operatera u Srbiji i dalje predviđena i cena od oko 100 dinara umesto predviđenih 35, a za megabajt interneta 120 dinara umesto 84. 

Tokom prethodnih dana bilo je neizvesno i da li će se sporazum primeniti s obzirom da je Upravni sud uvažio žalbu operatera da ovaj međudržavni ugovor nije ratifikovan u u crnogorskoj skupštini i da se ne može primeniti, ali je Agencija za elektronske komunikacije naknadno je donela uredbu kojom se ovaj sporazum primenjuje, pa je saopšteno da se od ove regionalne inicijative u Crnoj Gori ne odustaje.

U Ratelu je za EurAktiv potvrđeno da je prepreka u Crnoj Gori otklonjena, i da primena sporazuma počinje danas. 

Kada se sporazum sprovede u praksi, korisnici će za pozivanje plaćati 0,29 evra (34,73 dinara po današnjem kursu NBS) po minutu, za primljeni poziv 0,08 evra (9,6 dinara), za slanje kratkih tekstualnih poruka 0,09 (10,8 dinara) evra a za multimedijalne poruke ili megabajt internet protoka 0,7 evra (83,8 dinara). 

Prvog dana jula 2016. i 2017. godine planirano je dalje snižavanje cena, tako da se 2017. dovedu na evropski nivo.

U EU je danas objavljeno da je postignut sporazum o daljem snižavanju razlike između cena rominga unutar EU i poziva u domaćem saobraćaju, pa će od 30. aprila 2016. dodatni troškovi u odnosu na nacionalne pozive iznositi 0,05 evra po minutu poziva i dva centa po SMS-u, dok razlike više neće smeti da bude u 2017. 

U EU je ovo rezultat višegodišnjih napora, budući da je Evropska komisija 2007. godine krenula u borbu protiv prekomernih računa za telefoniranje u inostranstvu u okviru EU, pa su od 2012. uvođena i ograničenja cena poziva, kratkih tekstualnih poruka (SMS) i prenosa podataka u romingu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.