U trendu

Problematične kredite treba da rešavaju svi učesnici

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković danas je kazala da su za uspeh Strategije za rešavanje problematičnih kredita u Srbiji potrebne ne samo aktivnosti NBS i Vlade Srbije, Ministarstva finansija i drugih nadležnih ministarstava, već i zajedničko delovanje svih tržišnih učesnika.

„U rešavanju ovog problema rukovodimo se isključivo obezbedjenjem dugoročnog pozitivnog uticaja na ekonomski sistem u celini, a otvoreni smo da saslušamo i prihvatimo sve ideje sa tržišta koje mogu doprineti ovom cilju, i to ćemo nastaviti da činimo i ubuduće“, istakla je Tabaković na skupu u NBS o razvoju tržišta problematičnih kredita.

Ona je kazala da centralna banka čini sve da obezbedi povoljno poslovno okruženje za privredu Srbije koje će biti podsticajno za domaće ili strane investicije.

„Rezultati koje smo postigli najbolje svedoče koliko smo u tome bili uspešni“, ocenila je Tabaković.
 
Ministar finansija Dušan Vujović je podsetio je da od avgusta prošle godine nadležne institucije rade na unapredjenja regulative koja će omogućiti razvoj tržišta problematičnih kredita i tako doprineti ne samo privlačenju novog kapitala u Srbiju, već i oživljavanju poslovanja domaćih preduzeća opterećenih tim dugovima.

On je dodao da su ti dugovi, nasledjeni iz prošlosti, posledica loših odluka preduzeća, dobavljača ili banaka koje su im odobravale kredite ali i uticaja domaće i globalne ekonomske krize.

Skup u NBS organizovali su Ministarstvo finansija i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u saradnji sa NBS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar